226

Ja bym wziął dwie folie do sprężynkowych.

KMK
? HEX$(6670358)

227

1 na sprężynki + 1 na gumki

228

Chętni są :-) Więc zamówienia też by były... To kto będzie odważny i się podejmie wyprodukowania ? :-) Klawiatury umierają :-) Kto będzie sprężynowym bohaterem :-)

229

Chwilka, się robią.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

230

A ja poproszę: 2 sprężynki + 2 gumowe.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

231

@Duddie: super wiadomość :) , jeżeli dobrze zrozumiałem :)

Atari Falcon 030 CT60e, Jaguar, Lynx II, MSTE + Nova + ET4000, STe + HDD, STFM, 65XE, 800XE, 800XL, Amiga 1200, 600, 500, CDTV

232

Lekko modyfikuję zainteresowanie sprzed  6 miesięcy :)
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 09#p232209

800XL: 2 szt
XE sprężynkowa: 2-3 szt

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

233

W 800XL też tak łatwo siada folia jak w XE?
Bo nie wiem, czy kupować na zapas(?).
Wydaje mi się, że podstawowa działa ok, ale funkcyjne szwankują, a one chyba nie są objęte tą folią?
W sumie, jak się je naprawia?

234

W 800 XL jest 5 rodzajów klawiatur z czego tylko jedna ma folię.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

235

Czyli rozkręcić?

236

Nie trzeba rozkręcać, klawiature XL mozna zidentyfikowac z zewnatrz.
http://atariage.com/forums/topic/105170 … -variants/

237

Mam typ 2 czyli nie trzeba.
W sumie nie miałem okazji rozkręcić tego 800XL, może kiedyś.

238

Dziś kurier dostarczył mi próbki folii. Jakość wykonania bez zarzutu. Do klawiatury gumkowej pasuje doskonale. Do sprężynkowej potrzebne będą poprawki.

Post's attachments

IMG_0547.JPG 731.49 kb, liczba pobrań: 1 (od 2018-01-15) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

239

Simius - a twoje folie w jakiej cenie ostatecznie, i czy te "popychacze" do sprężynkowych masz już opracowane?

Kontakt: pin@usdk.pl

240

Popychaczy jeszcze nie mam. Ostatecznej ceny w tej chwili jeszcze nie jestem w stanie podać. Chciałbym, żeby nie była wyższa niż 40zł, ale to nie (tylko) ode mnie zależy.

241

To coby była sprawiedliwość :) - Jedna uniwersalna od Simiusa, jedna sprężynkowa od Duddiego.

242 Ostatnio edytowany przez bitman (2018-03-17 20:48:23)

Witam
CZy temat jest jeszcze aktualny ??
potrzebował bym folię do 800XE (sprężynki , folia pojedyncza )

Pozdrawiam

243 Ostatnio edytowany przez Simius (2018-03-23 14:03:25)

Wreszcie przyszła pora na finał. Lepiej późno, niż wcale. Folie są gotowe. W porównaniu z prototypem zmieniony został lekko układ ścieżek, to znaczy styk nr 1, do którego w prototypie dołączona była dodatkowa masa, pozostał wolny, ponieważ na płycie do tego styku doprowadzone jest zasilanie. Nadal jednak poprowadzone są dwie osobne ścieżki masy (jedna do klawiszy funkcyjnych, a druga do diody LED) łączące się ze sobą tuż przy złączu. Układ otworów jest uniwersalny - pasujący zarówno do klawiatury gumkowej jak i sprężynkowej. Co więcej - wszystko wskazuje na to, że obejdzie się bez żadnych dodatkowych popychaczy. Wystarczy przycięcie ramion istniejących gumowych zwor tak, aby pozostał tylko środek. Ale jeszcze to trochę potestuję. Potem zrobię w powiększeniu zdjęcia pokazujące sposób wykonania operacji.
Cena 40zł/szt nie będzie, mam nadzieję, zbyt wygórowana.

EDIT: chętnych zapraszam na priv.

244

Przygotowanie klawiatury sprężynkowej wymaga wykonania operacji, jak na załączonych zdjęciach. Po obcięciu ramion gumowej zwory, do środka rurki wrzucamy - nazwa wyjątkowo trafna - wkręt dociskowy M3x5. Śrubki są łatwo dostępne i tanie - 62 sztuki do jednej klawiatury to koszt w granicach 3zł. Kupię ich trochę i jeśli ktoś sobie zażyczy, dołączę komplet do wysyłanej folii - tak chyba będzie najprościej.

Post's attachments

IMG_0601.JPG 115.23 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_0602.JPG 52.79 kb, liczba pobrań: 1 (od 2018-03-24) 

IMG_0604.JPG 61.11 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_0606.JPG 47.97 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

245

Właśnie zamontowałem u siebie w sprężynowej i dodam opinię :
Na prawdę super jakość wykonania w moim przypadku wkręty wkładałem od spodu odchylając tylko gumki bez wyciągania klawiszy ,gumek nie podcinałem ...działa wszystko w 100% ...jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

246

biorę.

247

Wszystkiego nie mogłem sprawdzić, bo chyba muszę wyjąć Ultimate z mojej Atarki, bo nie działa, albo ją wysłać do Lotharka, ewentualnie jeszcze może jutro zdobędę 100pF i dolutuję, bo nie znalazłem w zasobach tego przeznaczonego dla niej. Więcej testów jak będę w stanie wejść do SelfTestu. Reset i kursory działają ;) Drugiego XE mi się nie chciało rozkręcać.

248

Na tę chwilę wymieniłem jedną folię od Simusa w klawiaturze na gumkach. Wszystko działa. Wszystko pasuje. Klawaitura była od kilku miesięcy w stanie niedziałającym. Polecam.

2 x Atari 65xe, Sio2sd, Side2, Xf551

249

Ja bym potrzebował 1 na gumki, drugą na sprężynki.
Jest szansa?

250

Poszedł priv :)