Komuś się udało to skonfigurować
U mnie kompy lecą po WiFi do 150.10.0.1xx, niestety Altirra nie chce przyjąć takiego adresu, ktoś coś?!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.
SwSprEd 1.0.0 Nowy edytor programowych duszków.
Atari 8-bit Rom Image File Explorer Nowa wersja przynosi szereg istotnych ulepszeń i nowych funkcji.
Atari Font Maker V1.6.16.0 Nowa wersja narzędzia do tworzenia fontów i map.
Turgen 9.4.0 Nowa wersja Turgen - popularnego narzędzia do tworzenia kaset dla komputerów Atari.
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Altirra i DragonCart
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Komuś się udało to skonfigurować
U mnie kompy lecą po WiFi do 150.10.0.1xx, niestety Altirra nie chce przyjąć takiego adresu, ktoś coś?!
Publiczne w sensie, otwarta sieć bez zabezpieczeń?
Edyta: Szybkie sprawdzenie znaczeń "prywatne" i "publiczne" zweryfikowało ze się mylę.
Mam prywatne IP
Mianowicie:
Router dostawcy internetu z 3 wyjściami ethernet -> kabel ethernet -> router TP-LINKa z WiFi który sieje po domu, aktywna pula IP w domu na chwilę obecną to 150.10.0.100-150.10.0.115
:) właśnie wychodzę na pieszą pielgrzymkę do Częstochowy...
nie piję od miesiąca, Tobie polecam to samo ;)
Program DHCP z pakietu Contiki pobiera jakiegoś ipka? Rozumiem, że jesteś wpięty do tplinka kablem>
Przez WiFi, a program DHCP z pakietu Contiki przeciez nic mi nie da jeśli w Altirze prawidłowo IPków nie ustawie a altirra jako local adres akceptuje tylko te zakończone zerem :/ Altirra 2.80, chyba ze tam jakiś bug jest?!
aż na tyle, to altirrą się nie zabawiałem i nie wiem jak tam rozwiazano emulacię DragonCarta.
Publiczne w sensie, otwarta sieć bez zabezpieczeń?
Edyta: Szybkie sprawdzenie znaczeń "prywatne" i "publiczne" zweryfikowało ze się mylę.
Mam prywatne IP
Mianowicie:
Router dostawcy internetu z 3 wyjściami ethernet -> kabel ethernet -> router TP-LINKa z WiFi który sieje po domu, aktywna pula IP w domu na chwilę obecną to 150.10.0.100-150.10.0.115
Adresy 150.x.y.z są adresami publicznymi i dziwne jest, że twoja lokalna sieć sie nimi posługuje.
Adres 150.10.0.100 jest w Tokyo https://www.speedguide.net/ip/150.10.0.100
Jeśli więc sięgasz do japońskich stron, to możesz mieć kłopot jeśli akurat adresy wpadaja w twoja sieć lokalną.
@Iron: Masz zle ustawiona siec localna w domu jesli uzywasz adresow routowalnych jako adresy lokalne.
Przekonfiguruj siec na poprawne adresy (polecam RFC1918 jak chcesz wiedziec wiecej https://tools.ietf.org/html/rfc1918):
3. Private Address Space
The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) has reserved the
following three blocks of the IP address space for private internets:
10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix)
172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix)
Zazwyczaj w domowych sieciach uzywa sie adresacji 192.168.1.0/24
Jak masz jakies pytania odnosnie sieci to pytaj. Chetnie odpowiem.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Altirra i DragonCart
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 52 zapytań