Komuś się udało to skonfigurować
U mnie kompy lecą po WiFi do 150.10.0.1xx, niestety Altirra nie chce przyjąć takiego adresu, ktoś coś?!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Altirra i DragonCart
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Komuś się udało to skonfigurować
U mnie kompy lecą po WiFi do 150.10.0.1xx, niestety Altirra nie chce przyjąć takiego adresu, ktoś coś?!
Publiczne w sensie, otwarta sieć bez zabezpieczeń?
Edyta: Szybkie sprawdzenie znaczeń "prywatne" i "publiczne" zweryfikowało ze się mylę.
Mam prywatne IP
Mianowicie:
Router dostawcy internetu z 3 wyjściami ethernet -> kabel ethernet -> router TP-LINKa z WiFi który sieje po domu, aktywna pula IP w domu na chwilę obecną to 150.10.0.100-150.10.0.115
:) właśnie wychodzę na pieszą pielgrzymkę do Częstochowy...
nie piję od miesiąca, Tobie polecam to samo ;)
Program DHCP z pakietu Contiki pobiera jakiegoś ipka? Rozumiem, że jesteś wpięty do tplinka kablem>
Przez WiFi, a program DHCP z pakietu Contiki przeciez nic mi nie da jeśli w Altirze prawidłowo IPków nie ustawie a altirra jako local adres akceptuje tylko te zakończone zerem :/ Altirra 2.80, chyba ze tam jakiś bug jest?!
aż na tyle, to altirrą się nie zabawiałem i nie wiem jak tam rozwiazano emulacię DragonCarta.
Publiczne w sensie, otwarta sieć bez zabezpieczeń?
Edyta: Szybkie sprawdzenie znaczeń "prywatne" i "publiczne" zweryfikowało ze się mylę.
Mam prywatne IP
Mianowicie:
Router dostawcy internetu z 3 wyjściami ethernet -> kabel ethernet -> router TP-LINKa z WiFi który sieje po domu, aktywna pula IP w domu na chwilę obecną to 150.10.0.100-150.10.0.115
Adresy 150.x.y.z są adresami publicznymi i dziwne jest, że twoja lokalna sieć sie nimi posługuje.
Adres 150.10.0.100 jest w Tokyo https://www.speedguide.net/ip/150.10.0.100
Jeśli więc sięgasz do japońskich stron, to możesz mieć kłopot jeśli akurat adresy wpadaja w twoja sieć lokalną.
@Iron: Masz zle ustawiona siec localna w domu jesli uzywasz adresow routowalnych jako adresy lokalne.
Przekonfiguruj siec na poprawne adresy (polecam RFC1918 jak chcesz wiedziec wiecej https://tools.ietf.org/html/rfc1918):
3. Private Address Space
The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) has reserved the
following three blocks of the IP address space for private internets:
10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix)
172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix)
Zazwyczaj w domowych sieciach uzywa sie adresacji 192.168.1.0/24
Jak masz jakies pytania odnosnie sieci to pytaj. Chetnie odpowiem.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Emulacja - 8bit » Altirra i DragonCart
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 51 zapytań