Zdymiłem Falcona. :( Źle włożyłem packudny adapter ST-RAMu i tylko dym zobaczylem. Teraz Falcon sie odpala ale zawsze albo sie zatrzymuje przed AESem albo resetuje na NVDi. Na plycie widac ze element oznaczony jako J22 sie stopil, plyta jest Rev. D/C. Jesli ktos ma czy moze zajrzec co to jest? Element ten jest kolo ST-RAMu i ROMu.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

2

Paskud? jedyna osoba która przychodzi mi do głowy :idea:

Własnie zauwazylem ze to nie J22 jest spalone, bo to resztki po kabelku zasilania do wiatraczka, ktorego usunalem.

Jesli chodzi o Packuda, to juz z nim rozmawialem i zobaczymy :)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

4

Ewentualnie Isbrandt, szukaj: www.itenet.pl - mgr inż. Tadeusz Isbrandt...

Sikor umarł...

5

Adam Mega Wspołczuje! Sam zjaralem dwa falcony :/
moim skromnym zdaniem Isbrandt to amator... ale tonacy brzytwy...

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

6

Co do pomocy to rzeczywiście w rachubę wchodzi praktycznie tylko Paskud, no chyba, że żyje Gandalf, bawi się w Falcony i masz na niego namiar - może  jest postacią budządą kontrowersje, jednak elektronikę Falcona to miał on "w paluszku".

7

a kto to jest :?:

Gandalf znany jest z tego ze zrobil do falcona "Dopale Gandalfa" ktora znana jest z dego ze zostala sklona niemilosiernie przez MacGyvera ;)

Radosna wiesc: FALCON DZIALA! :) Okazalo sie ze zdymil sie tylko Paskudowy adapter na SIMMa, sam SIMM wydaje sie byc ok :)

9

Adamk: gratulacje ;)

Btw. adapter Paskuda to fizycznie tylko przelotka, więc pewnie przepaliła się jakaś ścieżka (np. zwierając +5V i masę) więc nawet samą przelotkę można pewnie naprawić w prosty sposób.

A co do dopały pana Gandalfa - nie była nazbyt wygodna w eksploatacji, ale dawała realne przyspieszenie Falcona a wobec braku dostępności na rynku polskim w owym czasie kart turbo w swoim czasie była nawet popularna. W zależności od tego w jakim stopniu podkręcała Falcona dawała przyspieszenie na poziomie CT1/CT2 (tyle, że bez Fast RAM-u). Jednak z tego co słyszałem owa dopałka uszkodziła kilka Falconów, stąd kontrowersje wokół niej.

10

AS: A tobie po co zdymiony falcon - lepiej już MacGyvera pytaj się o części, a jeśli poszedł tam Videl, to raczej pa pa! ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

11

miker: a ja powiem przekornie, że dużo wskazuje, że w starym Falconie Videl jest ok :>

12

no... po skrzynce wódki pewnie się okaże, że jeszcze coś działa, hehe! :D

I Ty zostaniesz big endianem...

13

On nawet na trzeżwo działa, tyle, że przez pierwsze 2 sekundy - potem kaput ;)

14

AS: A tobie po co zdymiony falcon - lepiej już MacGyvera pytaj się o części, a jeśli poszedł tam Videl, to raczej pa pa! ;)

???????? MikuŚ zawsze chciałem mieć flaszkę(!)
8) 

wiesz może coś o niej? ;)

15

A co do dopały pana Gandalfa - nie była nazbyt wygodna w eksploatacji, ale dawała realne przyspieszenie Falcona a wobec braku dostępności na rynku polskim w owym czasie kart turbo w swoim czasie była nawet popularna. W zależności od tego w jakim stopniu podkręcała Falcona dawała przyspieszenie na poziomie CT1/CT2 (tyle, że bez Fast RAM-u). Jednak z tego co słyszałem owa dopałka uszkodziła kilka Falconów, stąd kontrowersje wokół niej.

ta dopalka dawala zajebistego kopa (250% na 40MHz i 640x480 w truecolor) ale regularnie palila videla - u mnie zjarala dwie sztuki. co sie dziwic - techniczny poziom wykonania byl na zenujacym poziomie

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org