"Retro kompy były przystosowane do pamięci masowych typu magnetofon i dyskietka i tak w powinno pozostać".
Kompletnie się z tym nie zgodzę, ale może takie poglądy to przypływ nowej retro fali albo sentymentalnych użytkowników 8bit?
Do sprzętów Atari 16/32 jak najbardziej były przemyślane i używane dyski twarde, zip-drive czy nawet CD-ROMy. I to zarówno produkowane przez firmy zew. jak i przez samo Atari.
Ale dobrze, załóżmy, że tylko flopp. To każdy flopp? Nawet od współczesnego PC czy może tylko EPSON SMD czy Sony są koszerne?
Czy wstawiona nowa stacja z PC będzie prawdziwym retro czy takim samym profanowaniem jak Gotek/HXC?
A jeżeli ktoś używał 25 lat temu Megadriva lub wynalazków od ICD i nadal tego używa lub kupił kiedyś od Paskuda IDE Interface to już nie może tego używać bo to dyski twarde a nie prawdziwe retro? Nie dajmy się zwariować tą retro-manią. Chcecie się bawić tylko na kaseciaku lub floppie proszę bardzo nikt nie broni, ale nie wmawiajcie starym użytkownikom, że oni są be, niszczą Wam klimat a w ogóle to niech spadają na emulator.
To nie jest tak, że jesteśmy jednolitym środowiskiem i musimy mieć wspólne, jednolite poglądy i poczucia klimatu. Różne przyczyny i w różnym czasie pchnęły nas do tych maszyn. Różne też mamy sposoby i powody ich użytkowania, ale prosiłbym żebyśmy nie przenosili pewnych złych nawyków i sporów ze środowiska A8 do naszego 16/32. ogródka :>
I nie każde użytkowanie starych sprzętów jest byciem Retro, bo oczywiście ciężko poza nielicznymi wyjątkami mówić dziś o profesjonalnym użytkowaniu Atari na równi z PC, ale mnie np. cieszy samo ich używanie bez jakiejś łatki i otoczki 'retro' i będę to czynił jak mi się podoba.
Osobiście nie mam ani Goteka ani HXC w żadnej maszynie, chociaż myślałem już o nich, ale póki co ostatecznie sam siebie do tego jeszcze nie przekonałem :) Też mam pewien sentyment do floppów, ale jednocześnie wolę użytkować sprzęt z dyskiem twardym, netUSBee i innymi "nieklimatycznymi" wynalazkami.
A już tak prawie całkiem abstrahując od tematu, to przecież PC też może być retro sprzętem do Waszej retro zabawy, a w takim retro PC to nie tylko nie będzie problemu z floppem 3,5" ale i 5,25". Akurat do wymiany danych :)
Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2; P166MMX+GUS.