176

x_angel napisał/a:

Widzę jeszcze jeden problem - skąd wziąć kwarc 3.546894?
14.18757 mamy z Atari 65XE/130XE, ale skąd wziąć ten 3.546894? Chyba, że będzie "dołożony" do płyty, na kanale Flashjazzcat widziałem, że gość miał w torebeczkach potrzebne części - może nabył to jako kit?

MytekControls sent me the board and kit of parts free of charge in return for my work on the BIOS. That said, I did already purchase a lot of crystals years ago. :)

177

So, now You can do very good business by selling theese crystals :)

I saw very interesting PIC flasher under Atari - can You say someting more about that?

178

laborant napisał/a:

Podstawki precyzyjne mają sens przy częstym wkładaniu i wyjmowaniu układów.

Sprzeciwiam się takiemu stwierdzeniu w całej rozciągłości. Ostatnio reanimowałem komputer, który z czasem poległ na zaśniedziałych podstawkach nieprecyzyjnych. Wszystkie trzeba było przelutować.

Jedną z tych 5 płyt chętnie zanabędę. Kto się dołączy?

Kontakt: pin@usdk.pl

179

Ja. :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

180 Ostatnio edytowany przez laborant (2017-10-23 18:40:06)

Pin napisał/a:

Sprzeciwiam się takiemu stwierdzeniu w całej rozciągłości. Ostatnio reanimowałem komputer, który z czasem poległ na zaśniedziałych podstawkach nieprecyzyjnych. Wszystkie trzeba było przelutować.

Jedną z tych 5 płyt chętnie zanabędę. Kto się dołączy?

Jak ktoś w szopie i pod deszczem trzyma swoje atari, a kowalowi zleca wylut układów do późniejszego montażu, po czym od razu wciska je bez odpowiedniego przygotowania, to żadne podstawki mu nie pomogą :). Nawet ze złoconymi stykami.

Można by pomyśleć, że wręcz wzbronione jest stosowanie zwykłych podstawek, które chyba w ogóle nie działają. O dziwo jednak były i są w stosowane powszechnie...  jakoś ponad 30 letnie 1200xl, 800xl (starsze), 600xl i 1050 chodzą na zwykłych, a może się mylę? Właściwie nigdzie w profi sprzęcie nie widziałem masowo stosowanych precyzyjnych, ewentualnie pod epromami, gdy przewidziana jest konieczność częstego flashowania.

Sam używam masowo zwykłych i nie doświadczam żadnych problemów - więc polecam.
Dla szpanu - można dać, ładnie to wygląda,  "profesjonalnie" - coś jak chromowane końcówki wydechów :)

Pozostaję jednak przy swoim - a każdy robi jak chce i wydaje na swoje graty ile chce, w końcu to hobby a nie fabryka gdzie liczy się każdy cent :)

181

Lista podzespołów i instrukcja montażu
http://ataribits.weebly.com/uploads/5/8 … 9-2017.pdf

Częściowa lista zakupów http://www.digikey.com/classic/Ordering … hared_Cart
Poza tym trzeba kupić pamięć z podstawka, kilka gniazdek A/V, klawiatura i mysz, joystick i miec układy albo Atari na dawce. 

Wieka szkoda ze SIO2USB nie znalazlo sie na plycie, zamiast $15 bylo by $5. Tak jak pisalem, zamowic podstawki, rezystory i kondensatory w Chinach.

182

x_angel napisał/a:

I saw very interesting PIC flasher under Atari - can You say someting more about that?

JOY2PIC? Not really. I was sent one, but haven't used it yet. Apparently it works well.

183 Ostatnio edytowany przez x_angel (2017-10-24 12:41:26)

How many models of PIC controllers are supported?
Can I flash any file?
Or is it specific programmer for Atari Mose and Atari Keyboard project?

Oh, probably I found this project:
http://ataribits.weebly.com/joy2pic.html
I didn't know the name (JOY2PIC).

184

Czy ktoś ma tu stały kontakt z Lotharkiem i mógłby się zapytać czy może sprzedać U1MB bez wlutowanych pinów i bez kabli do podłączenia do płyty? Napisałem do niego kilka dni temu przez formularz na stronie, ale na razie brak odpowiedzi. Czy istnieje jakaś bardziej niezawodna forma kontaktu?

185

Moje 10 ŻÓŁTYCH pcb ma być u mnie na początku przyszłego tygodnia. Mogę wysłać do Polski 5 sztuk za $100 paczką lotniczą. Pod koniec tygodnia będę miał też płytkę do programatora joy2pic, mogę jedna dodać do paczki. Jak płytki dojdą, to zrobię zdjęcie i umieszczę tutaj.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany zorganizowaniem tej transakcji, to proszę zgłosić się na forum i resztę omówimy przez PM.

186

Jedną płytkę chętnie odkupię od osoby która zorganizuje tę transakcję. Pozdrawiam

QUICK SHOT II TURBO z uszkodzonym TURBO :)

187

https://i.imgur.com/ZXexvjj.jpg

188

chętnie sztukę wezmę. Czyli $100/5+przesyłka

189

Witam

Mam zamówione 5 sztuk będą dzisiaj lub w czwartek

pozdrawiam

Sniegowy

190

Pin, gdybym wysyłał, to chcę $100 za 5 sztuk. Wysyłka lotnicza już wliczona. Chciałbym to wysłać do jednej osoby, która by się zaintetesowala dalszą dystrybucją.

191

To za 20$ i ja się piszę na jedną sztukę.
@Pin: zajmiesz się zbiórką $$ czy ktoś inny?
Lista:
1. Pin       1 szt
2. Sikor    1 szt
3. Mpolak 1szt
Jakby co - mogę i ja zbierać, tylko dajcie znać. Najchętniej na PayPal, aby nie było problemów z przeliczaniem. W kraju dojdzie jeszcze przesyłka pocztą polską lub przekazanie komuś na party - do omówienia via PM. Ewentualnie jeszcze koszt przelewu, o ile będzie i cło, o ile się nie uda odebrać bez cła - z tym różnie bywa.
@ZuluGula: może być płatność PayPalem jakby co?

Sikor umarł...

192

Na razie potrzebuje żeby ktokolwiek zgłosił się do mnie na PW, ustalcie jedną osobę i wtedy porozmawiamy. Nie chce zasmiecac tematu. Może być PayPal. Sprzedaje po kosztach.

193

O.K.
Deklaracje do mnie, do niedzieli max. Na PW - podam szczegóły.
@Zulu Gula: spróbuję się skontaktować jak w PW pisałem.

Sikor umarł...

194

Lista wstępnie zamknięta:
1. Pin       1 szt
2. Sikor    1 szt
3. Mpolak 1szt
4. Dragmar 1szt
5. Voy   1 szt
Czekam na wpłaty i potwierdzenie od Pina i Mpolaka.

Sikor umarł...

195

To ja z chęcią zostanę pierwszym rezerwowym gdyby była opcja poszerzenia listy... albo coś.

--
pzdr,
arctus

196

potwierdzam.

197

Potwierdzam.

QUICK SHOT II TURBO z uszkodzonym TURBO :)

198

Ja również bym się na rezerwiaka pisał.

I Ty zostaniesz big endianem...

199

Wpłata poszła.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

200

Paczka z 5 pcb została wysłana do kolegi Sikora.