1 Ostatnio edytowany przez perinoid (2017-10-07 10:32:58)

Mam niezrozumiały dla mnie kłopot z przenoszeniem danych z PC na ST (od razu przyznam, że jestem w tym temacie początkujący).
Mam 1040STe. Po drugiej stronie jest laptop z Linuksem i stacja dyskietek USB. Przypadki:
- Formatuję dyskietkę na PC (mkfs.vfat -A /dev/sdf) i jest ona dobrze widoczna na PC. Ale STe jej nie chce przeczytać ("Data on the disk in drive A: may be damaged.").
- Formatuję dyskietkę na Atari. Atari ją widzi, nie ma problemu. Wkładam do stacji laptopa - komputer ją widzi. Mogę ją zamontować, nagrać coś, a po tym ST przestaje ją poprawnie rozpoznawać (komunikat jak wyżej). Natomiast PC widzi ją bez problemu, nagrywa/czyta/cokolwiek.
- Nie ma problemu, jeśli dokładnie to samo robię na stacji wbudowanej na stacjonarnym PC, ale ten mam w pracy i dostęp do niego w weekend mam ograniczony.
- Również Win10 nie ma problemu z nagraniem plików tak, żeby Atari je widziało.
Macie może jakąś podpowiedź, jak wybrnąć z tego problemu? Może ktoś się z czymś takim już spotkał? Linux coś tu kaszani. Ale co?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

A to nie było tak, że dopiero od którejś wersji TOS umiał FAT tak jak MS-DOS to robi?

3

@perinoid
Obwiniałbym raczej tę stację USB niż Linuxa. Generalnie to odradza się korzystanie z tego typu wynalazków, ale dotyczyło to raczej niestandardowych formatów, innych niż 720KB.

@Hrw
Ten problem dotyczył tego, że dyskietki sformatowane na ST nie były odczytywane na PC, ale miało to miejsce w przypadku TOSów 1.00 i 1.02. Od TOSa 1.04 dyskietki sformatowane na Atari powinny być odczytywane na PC, ale z odczytem na PC kolega perinoid raczej nie ma problemu, tylko w drugą stronę.

Atari Falcon 030 14MB+SD16GB; Atari TT 030 4MB ST-RAM, 64 MB TT-RAM; Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE 4MB+NetUsbee+UltraSatan; Commodore 64+1541-II+XE1541; Atari 65 XE+CA-2001+Ultimate 1MB+Side2;  P166MMX+GUS.

4 Ostatnio edytowany przez perinoid (2017-10-07 22:55:23)

No właśnie okazało się, że Windows tylko zdołało nie rozwalić FAT-u, bo i tak nie zdołałem niczego odczytać z dyskietki. Muszę zainwestować w jakiegoś starego laptopa, bo na stacjonarkę miejsca nie mam.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Może to zbyt wiele nie wniesie do wątku ale ja formatuję dyskietki właśnie z poziomu WIN7 i podłączonej stacji USB i ATARI STE i MSTE czyta je bez problemu. Odwrotnie nie próbowałem. Natomiast ja podaje parametry>format a: /t:80 /n:9  Przykładowy filmik tu: https://www.youtube.com/watch?v=HwcleHTcZr8
Miałem problemy, owszem, ale wynikały one z używania starych zniszczonych dyskietek:)

6

Witam. Może być problem z zapisem dyskietek 720kB na niektórych nowych napędach, bo nie mają one przełącznika - krańcówki do rozpoznania dyskietki DD/HD i wszystkie dyskietki traktuje jako HD.

1088XEL i inne XL, XE, ST.

7

Mam stację na USB, która czyta dyskietki sformatowane na ST bez problemu.
Miałem problem z dyskietkami formatowanymi na PC, nie czytało ich ST.

8

No właśnie ta moja czyta dyskietki sformatowane na ST, nawet potrafi zapisać coś na nich. Tylko jak zapisze, to przestają być używalne na ST.