Zabrałem się za testy, w tzw. międzyczasie zmieniłem STFM na STE, więc teraz dalszy ciąg dotyczy już STE.
Dla przypomnienia: podłączamy dwa flopy, lub Goteka z flopem na jednej taśmie wewnątrz Atari
Na początek sprawdziłem na schemacie i porównałem z moją płytą, że na wewnętrznym złączu FDD są wszystkie potrzebne mi sygnały. Czyli wg schematu wszystkie te same sygnały idą równolegle do do flopa A i B, połączone są złącze wewnętrzne i zewnętrzne równolegle, a jedynie linie D0SEL i D1SEL odpowiadają za wybór odpowiedniego flopa.
Dodatkowo widzę, że w STE mam doprowadzone nawet oba te sygnały D0SEL na pin 10 i D1SEL na pin 12 wewnętrznego złącza.
Ponieważ mam bardzo ładny stan płyty i zależy mi, żeby nic w niej nie grzebać, tylko zostawić w oryginale, to chcę zrobić sobie przejściówkę wpinaną między taśmę a flopa i na niej gniazdo do drugiego flopa, przełącznik i takie tam.
No ale na początek chciałem przetestować, czy w ogóle da się to odpalić i pojawił mi się problem.
Testuję Gotekiem. Podpięty sam jeden pod wewnętrzną taśmę działa elegancko ustawiony na DS0 jako A. Na pinie 12 mam D1SEL, więc myślałem teoretycznie, że jak przepnę tylko zworkę w Goteku na DS1, to będzie działał jako B. Ale nie działa, nie widzi Atari żadnego flopa po takim przepięciu. Zaznaczam, że podpięty jest tylko Gotek sam jeden, nic więcej. Czy w Atari jest tak, że żeby działała stacja B, to musi być działająca również stacja A, czy powinno dać się podpiąć tak jak zrobiłem tylko samą stację B? I druga rzecz: czy jak podpinamy normalnie stację B, to trzeba coś jeszcze zrobić, czy powinna po prostu działać zaraz po podpięciu?
Pytania może takie trochę podstawowe, ale w dziale 16-bit jestem od zaledwie kilku(nastu) tygodni, więc nie znam jeszcze takich podstawowych zagadnień, a takie podstawy mi są potrzebne, zanim nabuduję kabli i przejściówek niepotrzebnie do dalszych testów.
Edit: dobra, nikt nie zdążył odpisać, a ja już temat uwalczyłem, więc opiszę co i jak, może się komuś przyda kiedyś wiedza.
Wszystko dobrze robiłem, tylko jest tak jak podejrzewałem, że jak nie ma napędu A, to B też nie działa.
Pomierzyłem trochę sygnały na złączu FDD i widzę, że jak się odpala kompa, to sygnał D0SEL się pojawia i znika kilkukrotnie, a sygnał D1SEL jest martwy jeśli flop D0 nic nie odpowie i już dalej nic się nie dzieje, nie ma żadnego flopa widocznego. Możliwe, że to zależy od wersji TOS-u, może inne wersje rozpoznają sobie osobno każdy napęd, a może nie, nie wiem, nie wnikam, nie obchodzi mnie to:-) - jak się podłączy oba napędy, to wszystko działa dobrze.
Żeby podłączyć dwa flopy na jednej taśmie na wewnętrznym złączu, trzeba zrobić prostą taśmę bez żadnych twistów.
Wszystko podłącza się równolegle, tylko na linii 10 do jednego flopa musi iść sygnał D0SEL. We wszystkich ST jest ten sygnał na pinie 10 złącza w taśmie. Natomiast do drugiego flopa trzeba ten sygnał odciąć, a w jego miejsce podłączyć sygnał D1SEL. W STE jest on na linii 12 w taśmie, więc wystarczy ten jeden kabelek 12 podpiąć do 10 pinu w drugim flopie i już. Natomiast w ST(FM) linia 12 jest zostawiona pusta, więc trzeba tam sobie ten sygnał doprowadzić na płycie, albo wziąć z płyty i doprowadzić bezpośrednio do flopa.