Laoo, podobne objawy miałem przy AVerTV Hybrid Volar HD H830 od Avermedia. Po prostu nie lubi atarowskiego przeplotu, bo z innymi źródłami obrazu radzi sobie OK.
Znośny obraz jest z grabbera EasyCAP i jego klonów, ale to już zależy od egzemplarza. Na forum jest topic o nich. Podobno dobrze działa grabberek z tego linku: http://www.ebay.pl/itm/USB-2-0-Converte … 2749.l2649
Mogę polecić Grandtec Grand Video Console Plus II. Wpina się go pomiędzy źródło obrazu a monitor VGA, do tego jest też by-pass VGA, jeśli chcemy przełączać obraz między PC i Atari. Potrafi skalować obraz aż do FullHD, choć tak sobie wyświetla atarowskie tryby z interlace'em. :) Konwerter od paru lat nie jest już produkowany; można go dostać tylko z drugiej ręki, choć znalazłem rosyjskiego dystrybutora tej firmy, gdzie mają go jeszcze w ofercie za równowartość 385 PLN (cena z sufitu :P ). Na rynku jest masa podobnych konwerterów, w tym takich, które zrzynają z wzornictwa obudowy oryginału.
Zostają jeszcze karty na PCI i PCIe. Używam Oupree OPR-HD880, które potrafi przechwytywać obraz z HDMI (w tym z HDCP, bo Chińczycy dołożyli do softu karty klucz główny), S-Video, Component i RCA (obraz i dźwięk). Jakość jest fajna, tylko sterownik karty jest nieco niedopracowany, jeśli chodzi o obraz z S-Video i RCA. Dość często gubi właściwy standard wideo i przełącza się samoczynnie na NTSC-M i powrót do PAL jest - lekko mówiąc - upierdliwy. Jeszcze niedawno można było ją dostać u producenta na eBay-u i Aliexpress, ale została już wycofana z rynku. Używam jej już tylko do przechwytywania obrazu z tunera Cyfrowego Polsatu, bo nie mam TV. :)
Teraz korzystam ze StarTech PEXHDCAP60L i po prawie roku użytkowania mogę powiedzieć, że nie ma nic lepszego. :) Można przechwytywać obraz z HDMI aż do 1080p60 (bez HDCP), DVI, VGA, Component, RCA i S-Video. Obraz jest super i z wyświetlaniem interlace'u też nie ma problemu. Karta jest droga, ale można od czasu do czasu znaleźć używki nawet za połowę ceny (ja dorwałem z niemieckiego Amazona za 2/3 ceny, z wysyłką z Polski).
Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.
Terry Pratchett - Równoumagicznienie