Witam 8-bitową brać :)
Ponieważ jakiś czas temu magnetofon przestał mi wystarczać, postanowiłem zbudować sobie interfejs SIO2PC na układzie MAX232 zgodnie ze schematem z Atariki. Niestety, w żaden sposób nie mogę go zmusić do działania.
Podłączałem go do wszystkich moich PC z portem COM i używałem praktycznie wszystkich programów (włącznie z oryginalnym sio2pc pod MS-DOS :) ) i nic z tego. Brak jakiejkolwiek komunikacji.
Interfejs sprawia wrażenie działającego. Pomierzyłem napięcia zgodnie z sugestiami na stronie Nicka Kennedy'ego ( http://pages.suddenlink.net/wa5bdu/siofaq.htm#N ) i są one w normie. Zmierzyłem omomierzem połączenia wtyczek z interfejsem i również wszystko jest w porządku. Porty COM w PC-tach wydają się być dobrze skonfigurowane (włączony tryb Xon/Xoff). Brakuje mi więc powoli pomysłów, w czym tkwi problem. Może to ja coś robię źle?
Proszę zatem o pomoc bardziej doświadczonych w temacie 8-bitów Atarowców. Może to jest jakaś banalna sprawa, z której ja, jako początkujący użytkownik Atari XE nie zdaję sobie sprawy? :)
Pozdrawiam!