Chcę zainstalować VBXE w moim 65XE. Wczoraj wylutowalem GTIA, wylutowalem podstawkę i założyłem przelotkę, ale nie wiem co dalej.
Według instrukcji od Lotharka, powinienem wywalić cześć elementów płyty, ale... które? Moja wygląda inaczej jak ta z instrukcji (mam 65XE bez złącza ECI). W załączniku jest fotka mojej płyty, dla przejrzystości że zdjętym U1MB.
A może nie ma potrzeby tego wywalać? Chciałbym mieć możliwość korzystania ze standardowego złącza monitorowego (przy standardowych możliwościach graficznych) zamiennie z VBXE.
Proszę o podpowiedź.

Post's attachments

20170723_204711.jpg 1.45 mb, liczba pobrań: 2 (od 2017-07-24) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

perinoid napisał/a:

Wczoraj wylutowalem GTIA

... mam nadzieję, że Antica ;)

czytałeś rysunkową instrukcję montażu???

W przypadku VBXE zyskujesz dodatkowe wyjście RGB, sygnał na std gnieździe monitorowym pozostaje bez zmian.

Kontakt: pin@usdk.pl

3

Pin napisał/a:
perinoid napisał/a:

Wczoraj wylutowalem GTIA

... mam nadzieję, że Antica ;)

Oczywiście, że tak :-) Mea culpa.

Pin napisał/a:

czytałeś rysunkową instrukcję montażu???

W przypadku VBXE zyskujesz dodatkowe wyjście RGB, sygnał na std gnieździe monitorowym pozostaje bez zmian.

Oczywiście, że czytałem. Robiłem według niej. EXTSEL jest skorygowany od czasu instalacji Rapidusa. Wylutowałem ANTIC, założyłem podstawkę precyzyją zamiast niego, założyłem pierwszą część VBXE, w nią ANTIC z powrotem - w tym miejscu wszystko działa. Dalej nie poszedłem, bo zgodnie ze stroną 8 należy usunąć z płyty część elementów - a ja mam inną płytę jak na zdjęciu (tam jest z ECI, u mnie nie ma ECI) i nie wiem, co i czy w ogóle mam usuwać.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

podlinkuj tego manuala jeśli możesz.

5

Proszę bardzo

6

Racja. Ja miałem inną sytuację, bo była to płyta z ECI i z tym 4-nóżkowym generatorem (czy jak się to tam zwało), więc czynności opisane na stronie 8 są mi nieznane ;).

Domniemam, że chodzi o usunięcie wszystkich rezystorów i oscylatora czyli elementów na lewo od strzałki na zdjęciu. Ale lepiej dopytaj Lotharka.

7

Pin napisał/a:

Racja. Ja miałem inną sytuację, bo była to płyta z ECI i z tym 4-nóżkowym generatorem (czy jak się to tam zwało), więc czynności opisane na stronie 8 są mi nieznane ;).

Domniemam, że chodzi o usunięcie wszystkich rezystorów i oscylatora czyli elementów na lewo od strzałki na zdjęciu. Ale lepiej dopytaj Lotharka.

Czyli zapewne miałeś płytę nazwaną tam 800XLF. Przemek chyba się sam pogubił, co jest w dokumentacjach. Obstawiam, że muszę poczekać, aż uzupełni obecną (wydawał się być zdziwiony, że nie ma tej sekcji - a nie ma). Na razie będę się zastanawiał, jakie zrobić wyjście video - czy zgodne z Antonią (DB9), czy raczej z Amigą (DB23). Scarta montować nie chcę.

8

Albo DB-15 - przyda się do scandoublera albo do framegrabbera.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

9

Zrobiłem sobie przejściówkę ze SCART na DB15 na potrzeby GBS8200 (bo okazało się, że kombinacja przejściówki DB23->DB15 + kabel VGA jakoś nie chce działać - chyba synchronizacja inaczej podawana). A, że mam bardzo fajny kabel DB9->SCART zrobiony na zamówienie przez Mariana Cabana, raczej pójdę w tą stronę. Ale, kto wie, kabli amigowych mam jeszcze więcej.