1 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2017-06-15 20:35:52)

Wiem ze to nie zwiazane z Atari, ale na tym forum jest wielu ludzi co ma wiedze elektroniczna przekraczajaca moja z 20 tys razy. Tak wiec zapytam.

Mam sobie pianino Roland HP 2900G na ktorym moj syn uczy sie grania. Pianino w sumie jest OK, tylko ma jedna wade, ktora zaczyna sie nasilac. Pianino zaczyna miec problem z dzwiekiem. W czasie grania slychac takie trzaski jak przy uszkodzonym/zabrudzonym potencjometrze. Dodatkowo czasami podczas grania jest glosny trzask i dzwiek sie konczy i nie ma go dopuki nie zresetuje pianina. Potencjometr od glosu zostal przeczyszczony ale trzaski nie ustaly.

Co to moze byc ? Koncowka mocy czy moze jakies kondensatory ?
Ja wiem ze to tak nie testujac urzedzenia ciezko cos powiedziec, ale ja nie mam pojecia nawet czym sie objawia uszkodzona koncowka mocy.

Jakiekolwieg sugestje mile widzine.

2

Otwierałeś je, oglądałeś płytę główną? Stawiam na wylane elektrolity, są tam zastosowane kondensatory SMD które lubią narozrabiać.

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

3 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2017-06-15 22:07:42)

Otwieralem 2-3 miesiace temu kiedy ten efekt byl sporadyczny ale nie widzialem aby cos sie wylalo. Ale pewnie czas przyjrzec sie temu jeszcze raz.

4

Efekty trzasków mogą być też spowodowane przez kondensatory ceramiczne w torze audio oraz tranzystory w przedwzmacniaczu lub układzie muting'u. Proponuję zaopatrzyć się w zamrażacz w spray'u, bardzo fajnie wykrywa się w ten sposób takie uszkodzenia.  Ale tak jak pisałem wcześniej, przyjrzyj się dobrze elektrolitom SMD i ich okolicy.

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate