Właściwie nic szczególnego. Trochę sobie eksperymentuję z różnymi rozdzielczościami, do 1536x1024 pikseli włącznie. Generalnie dobrze sobie z tym radzą prawie wszystkie testowane przeze mnie monitory z wejściami DVI/HDMI, tzn.:
Dell U2412M - OK
Dell U2913WM - OK
Dell U2713HM - NIE
Dell U3014 - OK
LG 24MP47HQ - OK
LG E2242T - OK
LG E2441V - OK
HP LP2465 - OK
Przy czym tylko ostatni testowałem z ANTIC PAL i NTSC, pozostałe tylko z NTSC.
Z telewizorami przez HDMI jest, niestety, kicha. Z posiadanych przeze mnie tylko badziewiasty Medion 22" HD Ready, z natywną rozdzielczością 1680x1050 bez problemu wyświetla wszystko, co do niego wyślę. Reszta - parę Samsungów i Sony - wyświetlają tylko komunikaty w rodzaju "tryb niedostępny".
Wygląda na to, że kryteria zgodności z normą są w TV dość wyśrubowane. Wygenerowałem sobie na przykład, ściśle według wymagań VESA, obraz kontrolny w rozdzielczości 1280x1024/60Hz. TV Sony KDL-47W805 wyświetlał go bez problemu, ale tylko wtedy, kiedy częstotliwość piksela mieściła się w granicach +/- 2% w stosunku do wymaganych 108MHz. Dla odmiany Samsung PS63A756 w ogóle nic nie pokazał, choć w manualu ten tryb był wymieniony na liście obsługiwanych.
Wniosek stąd taki, że żeby zapewnić wyświetlanie przez HDMI na LCD TV, trzeba byłoby dostosować się dość dokładnie do standardów SMPTE, a to duży kłopot ze względu na niespójność częstotliwości systemu Atari ze znormalizowanymi częstotliwościami piksela (27MHz lub 74.25MHz). Raczej wypadnie zostać przy monitorach z DVI.
Ceterum censeo Germaniam esse delendam.