Wieczór, odwracasz kota ogonem - pokazałem Ci dowód na to, że się mylisz i dalej mówisz o wciskaniu Z80 w FPGA, a Ty mi tu produkujesz się po polsku o tym, co napisali w blogu na KS po angielsku.
wieczor napisał/a:to przypuszczalnie będzie do kupienia, a tu z rosyjskimi wynalazkami ciężko.
Ośmielam się stwierdzić, że jest odwrotnie, rosyjski wynalazek kosztuje około 700zł z przesyłką, po przeliczeniu z rubli, idzie też prosto z Syberii, a nie z Chin :D (nie, serio, produkcja PCB/montaż w pełni radziecki)
wieczor napisał/a: mimo to trochę tam jednak rozwinęli, jest opcja podkręcenia proca, pamięć od 0.5 do 2.5 mega, dodatkowe tryby graficzne, dzwiek to 3 x AY + FM, WiFi, port do akceleratora 1GHz.
No to w ZXEvo masz to samo:
- podkręcenie proca jest
- nowe tryby graficzne (w tym jeden człowiek który jest tu obecny w tym wątku i niedawno odwiedził nas w Polsce je rozwija - możliwości przewyższają Amigę 500, nie niszcząc kompatybilności wstecznej w żadnym stopniu)
- dźwięk… na pokładzie masz 1xAY, ale dostępne jest rozszerzenie na 4xAY + TurbosoundFM, też jest karta NeoGS na ZXBus która gra MP3/MOD i ma drugi Z80, ale o tym pisałem
- WiFi… jest od roku rozwiązanie o nazwie ZiFi, obawiam się że jak wprowadzą "wifi w specrtrumie" w tym ZXNext to VBI (autor ZiFi) będzie miał do wysłania kilka niemiłych miali :)
- o akceleratorze mówiłem
- do tego kontroler FDD w standardzie Beta128/Betadisk (TR-DOS), kontroler HDD na IDE i SD, kompatybilność ze standardami: ZX128, ATMTurbo, Pentagon, Scorpion…
…a to wszystko:
- bez robienia dziwnych jakich zbiórek z zapowiedziami gruszek na wierzbie
- bez wielkiej pompy
- na otwartej licencji, sprzętu jak i oprogramowania
- bez ukrywania szczegółow przed użytkownikiem za ładnymi słówkami i gadkami i nostalgii, byleby tylko wyciągnąć pieniądze.
- z użyciem prawdziwych układów sprzętowych gdzie tylko to możliwe
- zachowując pełną kompatybilność
- po normalnej cenie
W tym momencie nie widzę, by taki ZXNext miał JAKĄKOLWIEK przewagę nad dostępnymi rozwiązaniami, a nawet wydaje się dosyć podejrzany z punktu widzenia autorów obecnych maszyn kiedy nie więcej informacji technicznych na jego temat, tylko ładne zdjęcia i "buzzwords" :)
A, a taką obudowę to drukniesz na każdej lepszej drukarce 3D, to nie jest żaden "sellig point" :)
.: miejsce na twoją reklamę :.