Czy wersja plikowa "laur128k.xex" ważąca: 195 672; zawiera 32 poziomy czy 64?
Bez względu na to, dlaczego ten plik taki "nadmuchany"? Powinien być (ok.) o połowę mniejszy i wszystko by się zmieściło.
Jakie szanse na drugą edycję cartów?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Laura 128 kb
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bez względu na to, dlaczego ten plik taki "nadmuchany"? Powinien być (ok.) o połowę mniejszy i wszystko by się zmieściło.
Darmowa wersja plikowa ma 32 poziomy. Dodatkowe 32 poziomy są bonusem dla tych, którzy wydali pieniądze na wersję pudełkową gry.
Bez względu na to, dlaczego ten plik taki "nadmuchany"?
Nie jest nadmuchany, tylko nie jest skompresowany.
Powinien być (ok.) o połowę mniejszy i wszystko by się zmieściło.
Dlaczego uważasz, że powinien być mniejszy i jak to wyliczyłeś, że wszystko by się zmieściło? Widziałeś ile jest pełnowymiarowych grafik w grze? Przypomnę, że jedna grafika to 192 linie po 40 bajtów, co nam daje 7680 bajtów. Teraz to pomnóż przez liczbę takich grafik w grze. A to tylko obrazki bez zestawów znaków, muzyki i kodu.
Jeśli 192-kilobajtowy plik wydaje Ci się za duży, to proponuję pobrać wersję skompresowaną, która zajmuje około 88 KB. Jest dostępna w bazie gier AOL.
Szanse są duże, a w zasadzie jest już przesądzone, że pojawi się na kartridżu angielska wersja gry.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Jakby co to jestem zdecydowany na zakup carta i ustawiam się w kolejce (może być po polsku lub angielsku, byle nie po niemiecku:). Niestety w czasie I edycji miałem głowę zaprzątniętą bardziej przyziemnymi sprawami niestety. O wielkości pliku wspomniałem, bo dla użytkowników realnych stacji, to nawet na dyskietce DD się nie mieści. Właśnie dotarłem niedawno do wersji 90 kb tyle że oznak kompresji nie rozpoznałem chyba. Widać dzisiaj inne metody pakowania są niż ćwierć wieku temu (wtedy przy decrunchu paski być musiały na ekranie raczej, o ile pamiętam.
Można gdzieś kupić Laurę na cartridge?
Obecnie to chyba tylko od kogoś, kto chciałby sprzedać swój egzemplarz. W planach jest drugie wydanie, ale coś się niestety przeciąga...
jest info, jest potrzeba, cena rosnie.....
Też czekam na wznowienie Laury na kartridżu. Od razu rezerwuję jeden, jesli jest taka opcja. Kiedy licząc opóźnienie można oczekiwać wznowienia?
:O
Pod dużym znakiem zapytania?
Hej Larek,
I jak wygląda kwestia Laury?
Jakiś progress?
Super :D
Już odpowiedziałem, sorki za opóźnienie :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » Laura 128 kb
Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 66 zapytań