jeden w przód i dwa do tyłu. Nic nowego. :)
Dodam, że prawdopodobnie znalazłem demko, które nie ma waszej ulubionej wybieraczki, działa na rambo 1088, a nie trybi na 576 compy. Szczegóły wieczorem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » wybieraczka banków - jej sens istnienia;)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jeden w przód i dwa do tyłu. Nic nowego. :)
Dodam, że prawdopodobnie znalazłem demko, które nie ma waszej ulubionej wybieraczki, działa na rambo 1088, a nie trybi na 576 compy. Szczegóły wieczorem.
Base 33. Chodzi na rambo, a na compy wyswietla skopaną grafikę.
Krótko po wystawieniu autorzy dostali opr, więc kara była ;)
Problem z bankami może polegać m.in. na niezgodności jednego "Compy Shopa" z innym - niektórzy elektronicy pamiętali, że Compy Shop oznacza, że bit 5 PORTB decyduje tylko o dostępie Antica, natomiast niektórzy montowali rozszerzenia, gdzie bit 5 odpowiadał i za dostęp Antica i jednocześnie decydował o wyborze banku jak w Rambo - to też powodowało komplikacje.
Ponadto w czasach gdy nieco intensywniej grzebałem w elektronice atarynek, to natrafiłem na 130XE z 1MB RAM z Karinu, gdzie Antic niezależnie od ustawień bitu 4 (RAMBO, więc bit 4 decyduje od dostępie zarówno Antica jak i CPU), miał zawsze dostęp TYLKO DO PAMIĘCI PODSTAWOWEJ.
Jeżeli nie ma osobnego dostępu do Antica, to to nie jest Compy Shop i tyle. To, że ktoś montował jak mu się podobało bez zważania na standardy, to nie jest jeszcze powód, że to traktować jak prawidłowe rozszerzenie. Inna sprawa, że wybieraczka banków umożliwi skorzystanie i tym nieszczęśnikom, którzy mają te "cuda"...
Nazewnictwo, nazewnictwem ale bity adresujące banki są inne. Masz więc niby RAMBO (wg Twojej nomenklatury), które używa innych bitów (jak CompyShop). Wniosek stąd, że standardy standardami a rzeczywistość i tak bywa zaskakująca.
@koala: Zrób tę detekcję do cholery i będziesz miał problem z głowy :)
Proszę bardzo. Demo o którym mówiłem to:
KHAIet :)
Działa na 1088 RAMBO, nie działa na 576 Compy.
Inna sprawa, że wybieraczka banków umożliwi skorzystanie i tym nieszczęśnikom, którzy mają te "cuda"...
Dlatego od najbliższego poniedziałku będę wspierał czynnie tylko te imprezy, na których będzie możliwość wyboru banków - i jest to warunek konieczny niezależnie od tego, co sobie tutaj ustalicie :P
hahahahh, XXL - wyznaczasz standardy? KHAI nie działa na 576 z Ultimate 1MB, więc co - połamiesz na kolanie tysiące ultimejtów? :)
XXL - standardy na scenie są ustalone od dawna i ta krucjata jest zasadniczo pozbawiona sensu.
Ale czekajcie czekajcie. Czyli jest jakieś rozszerzenie >=320kb na które nie pójdzie plik przystosowany pod 320Rambo ani 320Compy?
Teraz jak sprawdzam teraz KHAIet:
320 RAMO - działa
576 CompyShop - nie działa
1088 RAMO - działa
EDIT:
Dobra, jadę po głośniki na Grawitację. Jak będziecie głupoty gadać to nie zawaham się ich użyć :D
Pinokio, xxl - uprzejmie informuję, że rozwalenie wątku wojnami "co Atari chciało, a czego nie" doprowadzi do urlopu. Proszę dyskutować na temat wątku.
przecież gadamy o wybieraczkach banków.
No dobra, spokojnie, urlop zaplanowałem na przełom lipca i sierpnia :)
Mono: ale ja nie powiedziałem, że skoro nie jest CS to jest Rambo. Nie jest ani to ani to :)
Racja. Czyli mamy Rambo, CompyShop i częściowy CompyShop :).
Nie, mamy Rambo, CompoShop i reszta niewiadomoczego :)
tym bardziej to świadczy o tym, że lepiej jest wykryć to co oferuje sprzęt, lub w najgorszym razie dać możliwość wyboru dla "cokolwiek_kumatego" nawet w postaci edycji binarki i podmiany interesujących nas wartości.
To teraz temat taki. Kto ma dopałkę 512kB Hiasa? :)
Jeżeli już mamy do wyboru opcję: wybór manualny lub autodetekcja, to raczej byłbym zwolennikiem pierwszej opcji. Autodetekcja wymagałaby rozpatrywania wielu przypadków, a w rezultacie gdyby coś jeszcze innego wyszło, to i tak by nie działało. A wybór manualny należałby to użytkownika. Osobiście w "IBR" zrobiłem wybieraczkę, która ma do wyboru 3 opcje - Rambo, CS i Manual. Zatem nawet jakby znalazło się jakieś mega egzotyczne rozszerzenie lub któryś bank musiałby "zostać pominięty" to jest taka możliwość.
do tej pory nie miałem na tyle egzotycznego ramu, by IBR się z nim nie dogadał.
Ale rozumiem ze ten "niby CompyShop" to rozszerzenie powyżej 320kb - a więc najprawdopodobniej będzie na tym chodził Program który wykorzystuje 320Compy albo Rambo. Żeby już nie robić flejma - po Grawitacji spróbuję stworzyć prosty program który wykorzysta wszystkie banki 320Compy i osobny program dla 320Rambo - wtedy będzie można to spokojnie przetestować a nie tylko teoretyzować:) Moim zdaniem zawsze jedne z dwóch powinien pójść na kompach z co najmniej 320kb :)
koala: najlepiej przetestuj na atarce, którą rozszerzał Jet, wtedy otrzymasz odpowiedź - to on lansował tę niby "hybrydę" Rambo i CS ;)
macgyver, pytanie pierwsze: czy takie atarki istnieją? Ile ich jest? Bo jeśli dwie lub pięć, z tego wszystkie leżą na strychu lub na śmietniku, to nie ma się co szczypać.
Pytanie drugie (na wypadek, gdybyś miał taki komputer pod ręką): co mówi SysInfo uruchomione na takim komputerze w kwestii dostępu CPU i ANTIC-a do pamięci rozszerzonej?
proponuję aby produkcje wystawiane na demo compo itp dostawały dodatkowe punkty za zgodność ze standardami, np. demo odpala się spod DOS 2.5 +100 pkt dodatkowych, demo odpala się spod SDX X.X +100 pkt, demo ma wybieraczkę +xxx pkt.
demo odpala się tylko spod Altirry, nie działa na prawdziwym sprzęcie -1000 pkt
metoda kija i marchewki
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » wybieraczka banków - jej sens istnienia;)
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 64 zapytań