Witam
W dziale 16 bit jestem pierwszy raz :)
Zakupiłem ostatnio Atari Mega 1 - sama skrzynka i nic więcej. Znalazłem u siebie w gratach kabelek do podłączenia do monitora VGA - działa, obraz monochromatyczny ale dobre coś na początek. Później zrobię kabelek do Eurozłącza.
Poszukałem sobie co można z tym sprzętem zrobić i znalazłem takie coś:
http://atariage.com/forums/topic/155706 … m-upgrade/
No to rach-ciach, rozlutowałem SIMMA, przelutowałem kości do Atarki, połączyłem i śmiga (a przynajmniej Atari odpala).
No i teraz co dalej? Nie mam dysku, nie mam dyskietek, nie mam nic :)
Aha, TOS mam 1.04 niemiecki, ale już wgrałem sobie 1.04 spolszczony - też działa. Teraz moje pytanie jest takie: warto wgrywać 2.06? Co to mi da dokładnie? A może zostawić oba i zastosować przełącznik? Będzie z tym trochę roboty, już wysłałem zapytanie w jednym wątku, czy dobrze rozumiem schemat.
Co z twardym dyskiem? Na razie poluję na MegaFile ale on jest mały (pojemność) oraz głośny. Rozważam zakup UltraSatana - czy Lotharek ma lepszą ofertę dla forumowiczów? Chciałbym też, żeby była możliwość bootowania z tego dysku, więc pewnie zmiana TOSu jednak mnie czeka...
Czy jeśli stacja jest niesprawna, mogę zastosować taką od peceta? Przezworkować na DF0 potrafię, czujnik gęstości też mogę wywalić - czy będzie śmigać normalnie?
Czy można wymienić procek na inny (szybszy) ? Mam jakieś MC68000 na 10 czy 12 MHz - da się to zrobić? A może ten podkręcić? :)
Nigdy nie miałem Atari 16 bit, więc trochę sporo pytań.
A do czego to ma służyć? - sam jeszcze nie wiem - może jakaś gierka, głównie to chyba będzie stało i się kurzyło :) Po prostu chciałem mieć i tyle.
Aha, nie mam klawiatury - czy ktoś chce odsprzedać za rozsądne pieniądze?
Pozdrawiam