oto mail jaki dzis otrzymalem od R.Czuby :

- CTR14 is now FREE :
   Pictures of the layout and GERBER files online !
   If you want a POSCRIPT version, let me know...
PS : the SIMM socket is a 25 deg model.

http://www.czuba-tech.com/old/museum.htm

:idea:  :idea:  :idea:

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

2

A to takie rozszerzenie jak paskudowe?
http://www.rsi.pl/paskud/service/ramfalcon.gif

3

Lewis: czy nazywają się 14 MB by Paskud, czy CentRam 14 robią dokładnie to samo - są przelotkami z z gniazda SIMM-ów na wyprowadzenie RAM-u typowe dla Falcona, gdyż logicznie to te same sygnały.

Dziwię się, że tyle zamieszania jest wokół tego, że Czuba to upublicznił - na necie są dostępne zarówno rozpiski wyprowadzeń złącza RAM Falcona jak i rozpiska wyprowadzeń SIMM-a, więc praktycznie nawet niezbyt zaawansowany elektronik mógł sobie to rozrysować.

4

No wlasnie sie zastanawialem kiedys na tym: ludzie gadaja, ze Paskudne 14Mb jest be, bo sie gryzie z CT60 i chyba CT2, a w takim razie co jest takiego zajebistego w CTR14? Moze ktos mnie oswieci?

5

Ja tam elektronikiem nie jestem skoro to i to to tylko przelotka to jak jedno sie nie gryzie to i drugie nie powinno :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6

Ja mam rozszeżenie Paskuda odkąd pamiętam i działa bez zarzutu.

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

Z tego co sie orientuje, chodzi o dlugosc sciezek co wplywa na szybkosc przesylania sygnałów, co z kolei jest ważne jak sie płytę główną faclona dopali np. do 25 MHz. Z tego co sie orientuje paskudne rozszezenie odpada w takim układzie, a CTR jes ok, ale pewnosci nie mam.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

8

IMHO, jeżeli problemy następują przy wyższej częstotliwości, to może być raczej kwestia parametrów SIMM-a (czas dostępu) a nie sprawa przejściówki.

9

myśle, że mac ma racje. noe dajmuy się zwariować bo to w końcu kilkadziesiąt Mhz maksymalnie. Problem z długością i synchronizacją to się zaczynają chyba po przekroczeniu 100Mhz (ale to jest czysty chłopski rozum :-D ).

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

Dziwię się, że tyle zamieszania jest wokół tego, że Czuba to upublicznił - na necie są dostępne zarówno rozpiski wyprowadzeń złącza RAM Falcona jak i rozpiska wyprowadzeń SIMM-a, więc praktycznie nawet niezbyt zaawansowany elektronik mógł sobie to rozrysować.

" p*.* kotka za pomoca mlotka " wszystko jest na tacy wraz z plikiem gerber , nie trzeba sie pieprzyc z jakims tam rozrysowaniem  :D

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

11

Gerber to była/jest taka odżywka dla niemowląt -> "kuna wyciąg z falcona or samfink"? :P :lol:

I Ty zostaniesz big endianem...

Ja pisze co słyszałem. Jest troche tych kart i o niektorych mowi sie ze sa ok, a o innych ze nie mimo że wiekszość dzialała na SIMMach. A przeciez SIMMy spokojnie dzialaly na 486 i penciakach z czestotliwoscia magistrali 60MHz, no chyba ze byl jakis dzielnik po drodze, moze mnie ktos oswieci.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

13

Adam: to zależy od czasu dostępu danych SIMM-ów - wynosiły one np. 70 ns lub 60 ns i dostęp do nich musiał być niestety wolniejszy niż częstotliwość płyty (z częstotliwością płyty np. przytoczone przez ciebie 60 MHz działał cache L2, pamięć działała wolniej) - w Falconie z racji tego, że masz szynę 16 MHz teoretycznie pamięć rzędu 60 ns powinna się łapać - jeżeli jednak dopalisz ją np. do 25 MHz to teoretycznie mogą się zacząć problemy (pamięć może po prostu nie wyrabiać)