26

wieczor napisał/a:

A co do posiadaczy VBXE, to nie zauważyłem, żeby była jakaś inna wersja, która jest po prostu interfejsem dla lepszego obrazu - każdy istniejący egzemplarz ma raczej wszystkie dostępne cechy i nic nie stoi na przeszkodzie aby je wykorzystać - tak się jednak nie dzieje. Takim "po prostu" interfejsem do lepszego obrazu jest Sophia :)

Ja wiem, że wielu użytkowników małego i dużego atari już dawno temu inwestowało w fajowskie monitory, ale w 21 wieku tworzenie rozszerzenie grafiki bez CO NAJMNIEJ DE-15 (VGA) jest trochę śmieszne.
Ja osobiście w tej chwili mam tylko dwie opcje użytkowania mojego Atari - na telewizorze przez antenowy (żaden nie ma s-video), albo na komputerze z kartą, co jest BARDZO niewygodne. Chętnie używałabym osobnego monitora, ale nie mam ochoty wozić przez Polskę CRT, a kupować kolejnego LCD tylko dla wejść TV nie zamerzam.

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

27

Tu akurat nie samo gniazdo monitora jest problemem, ale parametry generowanego obrazu. Dlatego używanie VBXE jako po prostu wyjścia RGB mija się z celem :) Już sophia jest lepszym rozwiązaniem, a VBXE ma inne przeznaczenie. Niestety zrobienie sygnału VGA jest trochę bardziej skomplikowane i wymaga uprzedniego zbuforowania generowanego obrazu, ale to już osobny temat i na tym forum też poruszany.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

28

wieczor napisał/a:

*ciach*

Ja chcę zarówno normalne gniazdo wyjścia, jak i lepsze parametry - chętnie zapłacę za 800x600/1024x768 w sdx .

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

29

Jeżeli ktoś widzi sens zabawy z komputerami sprzed 30-tu lat, to rozszerzanie tego komputera (m.in. pod względem szybkości) ma sens.

30

Ola/Nerve napisał/a:

[...]Ja osobiście w tej chwili mam tylko dwie opcje użytkowania mojego Atari - na telewizorze przez antenowy (żaden nie ma s-video), [...] Chętnie używałabym osobnego monitora, ale nie mam ochoty wozić przez Polskę CRT, a kupować kolejnego LCD tylko dla wejść TV nie zamerzam.

Łel, Twoja decyzja, ale ja sobie nie wyobrażam sobie działania po RF. Modeli LCD z s-video, SCART i composite, albo component, trochę jest, a kupić można za 100-200PLN  i wg mnie warto w jakiś zainwestować. Każdy ma też VGA, a czasem i DVI, a nowsze też HDMI. Trzeba się jednak dokładnie wczytać w doświadczenia innych jaki model się nadaje a jaki nie. W historii forum znajdziesz kilka wątków o tym.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

31

uicr0Bee napisał/a:

Łel, Twoja decyzja, ale ja sobie nie wyobrażam sobie działania po RF.

Ja również, dlatego tego nie robie ;)

uicr0Bee napisał/a:

Modeli LCD z s-video, SCART i composite, albo component, trochę jest, a kupić można za 100-200PLN  i wg mnie warto w jakiś zainwestować. Każdy ma też VGA, a czasem i DVI, a nowsze też HDMI.

Mam pokój ~10m2, a w nim trzy monitory LCD, dwa CRT [ w tym jeden 20 cali] i dwa telewizory. Nie mam zamiaru wyrzucać czegoś, co działa, a miejsca za bardzo nie mam :P

(-)OlaHime/Nerve

32 Ostatnio edytowany przez wieczor (2017-02-24 19:01:56)

Ola/Nerve napisał/a:

Ja chcę zarówno normalne gniazdo wyjścia, jak i lepsze parametry - chętnie zapłacę za 800x600/1024x768 w sdx .

Mówiąc o parametrach miałem na myśli nie jakość, a to, że nie jest trywialne zbudować z sygnału o częstotliwościach PAL (zwłaszcza hsync bo 50Hz vsync jednak sporo monitorow chwyta) obrazu VGA - trzeba cały obraz w zasadzie próbkować i generować na nowo. Coś takiego załatwi Ci scandoubler, ale sprawdzony z Atari, bo jego sygnał lekko odbiega od normy i nie każdy sobie z nim radzi :)

33

xxl napisał/a:

i moim zdaniem kolega Filque podjal niekorzystna dla srodowiska prawdziwych Atarowcow decyzje, poniewaz obecnie 16bitowe atari xe jest anomalią a zalezy nam aby stala sie normą - tylko dzieki wiekszej bazie posiadaczy tak sie stanie. co z kolei przyspieszy proces specjacji... na czym nam wszystkim zalezy :-)

Wypowiadając takie bzdury sam nią jesteś ;)

XXL napisał/a:

PostAtarowcy będą mogli rozwijać swoj sprzet bez ogladania się na przestarzała technologie malego atari a Atarowcy beda mogli rozwijac swoje oprogramowanie bez ogladania sie wytyczne pisania w trybie kompatybilnym z postAtari :D

.. i znów bełkot. Zaręczam, że bez istnienia owych zdegenerowanych i złych rozszerzeń sceny Atari by dziś nie było, gdyż ludzi z Twoimi poglądami można liczyć na palcach jednej ręki ;) Na zlotach spotykalibyście się w gronie 4-5 osób, to by była impreza :D

Kontakt: pin@usdk.pl

34

czyli scena istnieje tylko dzieki 65816...

przekonales mnie.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

35

.. jak głową w mur. Dalej nic nie kumasz? :)

36 Ostatnio edytowany przez xxl (2017-02-24 22:42:12)

Twoje uwagi sa takie celne, teraz jak mi wyjasniles to wszystko stalo sie oczywiste.

jakie upgrejdy musze kupic?

tez chce byc czescia sceny, moge? proszeeeee

37

niczego nie będę Ci wyjaśniał i nigdy nie będziesz częścią sceny ;)

pa.

38

xxl napisał/a:

tez chce byc czescia sceny, moge? proszeeeee

Ja też, ja też chcę! :cool:

(-)OlaHime/Nerve

39

jak na dziś dzień, to potrzebne jest świadectwo ukończenia przedszkola ;)

(z czerwonym paskiem).

40

Pin napisał/a:

jak na dziś dzień, to potrzebne jest świadectwo ukończenia przedszkola ;)

(z czerwonym paskiem).

Karta rowerowa, książeczka Sanepidu i dyplom za pracę w składzie gazetki szkolnej nie wystarczą? ;(

;)

(-)OlaHime/Nerve

41

Karta rowerowa chyba wystarczy. Oczywiście na rower zaopatrzony w siodełko :)

42

Pin napisał/a:

Karta rowerowa chyba wystarczy. Oczywiście na rower zaopatrzony w siodełko :)

Mój to vintage 2001 Kross - #dobrybopolski. Posiada takie bajery jak hamulce z przodu i tyłu, przerzutki Systemu Indeksowanego Shimano czy dzwonek!

(-)OlaHime/Nerve

43

Bluki napisał/a:

. Montowanie jakiegokolwiek rozszerzenia tylko po to aby było [niewykorzystywane] nie ma sensu.

To jest zrozumiale wsrod normalnych ludzi. Dla retrofrajerow co kupia wszystko 'bo jest' i potem trzymaja w szafie to nic nie zmieni. No i nie psuj  interesu retro-dymaczom i innym mistrzom retro-biznesu ;)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

44

syscall napisał/a:

Dla retrofrajerow co kupia wszystko 'bo jest' i potem trzymaja w szafie to nic nie zmieni.

Niektórzy to kolekcjonerzy. Naklejek z gum Turbo używałeś wszystkich naraz w tym samym momencie? :)
Chociaż ktoś mi ostatnio powiedział, że kolekcjonerstwo to kleptomania dziedzinowa z dorobioną ideologią, ale ja się nie znam.

.: miejsce na twoją reklamę :.

45 Ostatnio edytowany przez wieczor (2017-02-25 17:23:01)

Ola/Nerve napisał/a:

Mój to vintage 2001 Kross - #dobrybopolski.

Za mało vintage. Na scenę retro musisz taki kupić

http://retro.pewex.pl/uimages/services/pewex/i18n/pl_PL/201504/1429803388_by_Soltys_500.jpg

46

nie uwaznie sluchales Pina... bez apgrejdow nie poscenujesz.

chcesz scenowac? tu masz wlasciwy model:

http://images7.bibsy.pl/ygW6gyMb/rower-wielofunkcyjny.jpeg

47

Sami specjaliści :D Sam co prawda jeden z drugim danego sprzętu nie ma, pojęcia żadnego też, o czym mówi, niektórzy Atari w życiu nawet nie użyli do niczego, bo w najlepszym wypadku w szafie leży, a "atarowiec" od siedmiu boleści tylko klika na piecu i podnieca się kolorowaniem składni, ale do pisania postów to pierwsi. ROTFL.

KMK
? HEX$(6670358)

48

.. filque wiesz już, co wybrać. Rower :D

49 Ostatnio edytowany przez filque (2017-02-26 02:58:44)

Pin napisał/a:

.. filque wiesz już, co wybrać. Rower :D

Cały czas byłem ciekawy w którą stronę pójdzie ten wątek, jednak rower mnie zaskoczył ;)

50

Dlaczego? Wybór roweru bardziej rozszerzy Twoje możliwości niż wybór 65816 albo Rapidusa.