Witam,
Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Do rzeczy. Robiąc porządki znalazłem u kumpla kompletne Atri65XE - nie było tylko zasilacza. Kupiłem oryginał na alle... standardowy opis - nie sprawdzony. Po kupnie miałem sprawdzic napięcie na pinach, jednak gdy juz dotarł - zapomniałem sprawdzić jakie i czy w ogóle daje napięcie. Podpiąłem - komputer ładnie wstał - zrobił pozytywnie wszystkie testy. Zacząłem ładować z kasety Bluemax- trochę to trwało, gra załadowała się i nawet chwile w nią pograłem. W kolejnym kroku chciałem wystartować inna grę z cartridge'a. Wyłączyłem kompa, podpiąłem kartridge'a, ale po włączeniu tylko czarny ekran. Niestety wyciągnięcie kartridge'a i odpięcie wszystkiego poza zasilaniem nie pomogło - nadal czarny ekran i wtedy przypomniałem sobie że miałem zmierzyć napięcie na zasilaczu - okazało się że na wszystkich trzech pinach jest 10V (zamiast5V) a po włączeniu Ataryny spada do 8V. Rozkręciłem komputer, nie widać nic podejrzanego/spalonego, ale widzę że jedna kość jest inna, czyli ktoś wcześniej wymienił 1 sztukę pamięci. Podłączyłem Atari do zasilacza laboratoryjnego ustawiając odpowiedni prąd i napięcie i efekt jest taki, że po włączeniu obraz jest brązowy a jak nacisnę klawisz HELP - komputerek piszczy - no tragedia. Pytanie co teraz? Sprawdziłem układy - jeden się grzeją bardzo, najcieplejszy układ to ten pod złączem cartridge'a - pierwszy od góry) inne mniej, może to tylko pamięć? A może ubiłem kompa? Ktoś coś może poradzić zasugerować? Zrobiłem zdjęcie płyty jak i zdjęcia z kamerki termowizyjnej - może jest na forum ktoś z podkarpacia i pomoże?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury