Witam
Stałem się posiadaczem tego sprzętu, chciałbym uruchomić drukarkę.
Czy macie doświadczenie z instalacją takiej drukarki?
Jak to uruchomić? Sterownik?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
Andrzej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Atari 1040STFM i drukarka Star LC-20
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Stałem się posiadaczem tego sprzętu, chciałbym uruchomić drukarkę.
Czy macie doświadczenie z instalacją takiej drukarki?
Jak to uruchomić? Sterownik?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
Andrzej
Powinna bez problemu działać w trybie emulacji Epsona FX. Wiekszość programów konfigurujesz oddzielnie, chyba że korzystają z drukowania przez VDI, to wtedy konfigurujesz odpowiednio VDI.
Powinna bez problemu działać w trybie emulacji Epsona FX. Wiekszość programów konfigurujesz oddzielnie, chyba że korzystają z drukowania przez VDI, to wtedy konfigurujesz odpowiednio VDI.
Dokladnie AdamK ma racje dziala bardzo dobrze w trybie emulacji FX, sprawdzone, gdyz pzez wile lat taki zestaw uzywalem.
Ówcześnie były w zasadzie dwa standardy drukarek - Epson FX i IBM ProPrinter... natomiast nie było jednego standardu kodowania polskich liter. 1st Word Plus miał dedykowaną obsługę STAR LC-10/20 (w trybie tekstowym) w tym z polskim ROMem (na zdjęciu poniżej, konfiguracja przygotowana przez Paskud'a). Była tylko kwestia ROMu w drukarce z odpowiednim zestawem polskich czcionek lub możliwości uploadowania tych znaków do drukarki. Moja miała w/g standardu Mazovii. Z Papyrusem działała przez sterownik Epsona FX-80 (ale wydruki w trybie graficznym szły bardzo wolno i wyglądały tak sobie). Papyrus za pośrednictwem NVDI obsługiwał czcionki TrueType.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Atari 1040STFM i drukarka Star LC-20
Wygenerowano w 0.016 sekund, wykonano 52 zapytań