26 Ostatnio edytowany przez filque (2017-02-16 22:46:59)

Hejka. Wlaśnie odkryłem coś istotnego.

Po wsadzeniu cartridge'a SIC - Atari od razu dziala.
Wszystkie gierki - normalnie!
Reset w SIC- także poprawnie!

Czyli co? Basic ROM????
Edited:
Niestety z kalwiszem OPTION system nie wstaje.
Na sic-u mam standardowy rom 31 in 1 i niektóre gry ladują się zawsze a HERO czy flip flop np nie.
Po drugie - klawisz reset w niektorych grach robi czarny ekran. I nic.
Natomiast w RIVER RAID dziala zawsze i gra startuje od nowa.
Zawsze dziala klawisz reset w sic-u i naciśnięcie reset na klawie zawsze daje menu.

Ot Taki film...

27 Ostatnio edytowany przez laborant (2017-02-16 22:52:48)

Spróbuj wywalić basic w takim razie z płyty, odepnij sica i zobaczymy jak się będzie komp zachowywał.

Edit: wywalić fizycznie, nie optionem.

28

laborant napisał/a:

Spróbuj wywalić basic w takim razie z płyty, odepnij sica i zobaczymy jak się będzie komp zachowywał.

Edit: wywalić fizycznie, nie optionem.

Już chciałem tak zrobić, ale....

Podtanowiłem wyłączyć SIC-a wyłącznikiem co mam nalutowany na jego płytkę. I co? Atari ma Basic. Reset na klaowaturze dziala normalnie. B. Daje selftest. Selftest pamięć - ok. I ram i rom.
Włączenie kompa z optionem daje selftest.
Tylko wspomniane wyżej gierki na sic-u czasem nie ładują się. Niektóre - zawsze się ładują. Może styki w porcie cartridge się zwierają bez wlozenia carta. Muszę koniecznie je sprawdzic

Ale mam jazdę z tą atarką

29

To włóż w gniazdo carta tekturkę zamiast sic-a i będziemy wiedzieć :)

30

laborant napisał/a:

To włóż w gniazdo carta tekturkę zamiast sic-a i będziemy wiedzieć :)

Ooooo to jest super pomysł! Już szukam tektury

31

Niestety z tekturą problem jak po staremu. Ter cartridge coś atarce daje - jakąś masę dzięki czemu pomimo ze cart jest wyłączony atarka dziala.

Czas na punkty lutownicze do sprawdzenia.

Nie odpuszczę tego tematu tak łatwo.

32 Ostatnio edytowany przez laborant (2017-02-16 23:37:04)

To może jednak być wysypane mmu. Obecność carta nawet nieaktywnego powoduje, że mmu ma podane inne stany logiczne na niektórych liniach (nie wiem też, jak działa w sicu włącznik, czy odcina tylko +5V, czy np. daje stan niski na wejście CS pamięci flash, czy robi cokolwiek innego - nie znam jego konstrukcji).

33 Ostatnio edytowany przez filque (2017-02-16 23:38:18)

laborant napisał/a:

To może jednak być wysypane mmu. Obecność carta nawet nieaktywnego powoduje że mmu ma podane inne stany logiczne na niektórych liniach (nie wiem też, jak działa w sicu włącznik, czy odcina tylko +5V, czy np. daje stan niski na wejście CS pamięci flash - nie znam jego konstrukcji).

Odcina jedynie +5V.
Mam w zapasach sprawne MMU. Jutro ciąg dalszy serialu.

34

OK :) Jak dla mnie lepsze to, niż dolina krzemowa, czy jakieś inne farfocle na szklanym ekranie

35

Brawo laborant! Przeczucie Cię nie myliło! To było trzepnięte MMU. Płyta głowna sprawna na 100%. Musze jeszcze naprawić klawiaturę bo start select option i reset nie działają. Atarka wraca do żywych!

Dzięki wielkie za zaangażowanie i chęć pomocy

36

Super :) No i przy okazji trzy dni dobrej zabawy przy ulubionych zabawkach...