@kosa0: nie patrzysz kompletnie na fakt, skąd pieniądze się biorą:
1. wcześniejsza emerytura - któżby nie chciał? Ja też! Tylko mam świadomość, że z nieba nie spadnie. Nie liczę nawet na emeryturę z ZUS - bo wiem, że jej nie doczekam, a jeśli nawet, to będzie mizerna. Dlatego od dawna odkładam pieniądze na lokatach i w 3-cim filarze. I będę mógł przejść na emeryturę wtedy, gdy uznam, że już chcę/muszę. To, że rząd obniży wiek emerytalny, nie sprawi, że ludzie będą żyli szczęśliwie i dostatnio na emeryturach. No, chyba, że okradną jeszcze tych, których mogą (np. OFE). A skoro wydajesz ot tak 2500 zł, to co za problem odłożyć przez parę lat i iść na emeryturę w wieku lat 50?
2. reforma edukacji - jak najbardziej, tylko najpierw trzeba to przemyśleć, a nie na hurra burzyć to co jest. W Polsce przydałyby się zawodówki, technika. Niestety, nie każdy może iść na studia, bo po prostu się do tego nie nadaje. Ale może np. być świetnym spawaczem, cieślą, operatorem maszyn. Niestety, mamy multum różnego rodzaju "uczelni" wydających licencjaty tym, którzy chodzili, płacili - więc im się należy. I rośnie bezrobocie, bo wszyscy są po Marketingu i Zarządzaniu, tylko zarządzać nie ma czym. A jak już się komuś uda, to ląduje w korporacji i za wszelką cenę stara się wygrać ten wyścig szczurów i utrzymać na powierzchni korporacyjnej zupy jak najdłużej. To nic, że się nie nadaje do bycia menedżerem. Jest silny psychicznie, to wykończy innych. Firmy odnoszą straty, ludzie leczą depresję.
Obecna reforma edukacji niestety tego nie poprawi.
3. Islamizacja kraju - też jestem jej przeciwny, ale nie chcę również katolizacji kraju. Czym różnią się moherowe babcie chodzące co miesiąc na miesięcznice smoleńskie od dżihadystów? Tym, że nie mają karabinów - daj im karabiny a będą do ludzi strzelać - w imię obrony krzyża.
4. Polskie uzbrojenie - jestem jak najbardziej za zakupami polskich rzeczy, o ile jakościowo nie ustępują konkurencyjnym wyrobom.
5. Macierewicz i Misiewicz kompetentni? Waszczykowski też? Pytasz, na podstawie czego wnioskuję - otóż, na podstawie ich wypowiedzi i zachowania. San Escobar? Promieniowanie elektromagnetyczne z zagranicy o którym mówił Macierewicz? Przecież widać że ci ludzie są oderwani od rzeczywistości i żyją we własnym, wyimaginowanym świecie. Generałowie odchodzą z armii. Akurat tak się składa, że mam w rodzinie wojskowych. I wiem jak to wygląda naprawdę. Macierewicz liczy na armię amerykańską. I się niestety może przeliczyć.
Mógłbym długo tu się wypowiadać. Ale nie o to chodzi. Mamy społeczeństwo takie, jakie mamy. Ludzie liczą jak w PRL, na to, że państwo ma i dać im musi. Wszystko im się należy. Niestety, żeby komuś dać, trzeba innemu zabrać. A te wspaniałe reformy, które tak się Tobie i innym podobają, spowodują, że nasze dzieci i wnuki będą to jeszcze dłuuuuugo spłacać. Nie tędy droga. Trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty. A nie liczyć na rząd, że nam da.
I nie uraziłeś mnie, masz prawo mieć swoje zdanie. Zastanów się jednak, co takiego wspaniałego zrobił PiS, abyś mógł z tego zagranicznego wygnania wrócić? Jesteś imigrantem, tak jak osoby z państw islamskich - nie jesteś u siebie.... Podoba Ci się to?
Oczywiście nie twierdzę, że PO czy Nowoczesna zrobią coś lepszego. Uważam, że najlepiej byłoby, żebyśmy mieli państwo takie jak np. Zjednoczone Emiraty Arabskie, gdzie nie płaci się podatków, pensje są ogromne, ale państwo nie zapewnia niczego - wszystko masz ze swojej pracy - płacisz za leczenie, szkolnictwo, swoją emeryturę. Ale nikt Cię nie okrada i nie daje tym, który pracować się nie chce. I ludzie żyją tam naprawdę dostatnio.
Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...