Witam
Niechciałbym się komuś wpi* w tryby z tym, więc w razie gdyby co, to proszę o info, ale zamówiłem 10 płytek do SIC! i mogę część odsprzedać. Płytki z gerberów na stronie, wykonane w dirtypcb.
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » SIC! Cartridge
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Niechciałbym się komuś wpi* w tryby z tym, więc w razie gdyby co, to proszę o info, ale zamówiłem 10 płytek do SIC! i mogę część odsprzedać. Płytki z gerberów na stronie, wykonane w dirtypcb.
Pozdrawiam
Hej, mam dwa pytania :
1. Czy przed montażem trzeba jakieś kości programować, czy wystarczy że wszystko polutuje, wkładam do Atari i robię flash z poziomu Atari ?
2. W jakiej cenie płytka z przesyłką ?
Hej
Układ GAL należy zaprogramować na programatorze, flash to już można z poziomu Atari, ale wysłanie 512kb będzie raczej wymagało posiadania SIO2SD albo kabelka do PC.
Ja zaprogramowałem sobie GAL na programatorze i Flash tez na programatorze wsadem 32in1 ze strony projektu SIC!: http://sic.pigwa.net/
Płytka 15zł, wysyłka 5zł. GALi mam jeszcze kilka sztuk, zaprogramowany 10zł. Pamięci Flash nie posiadam.
O super,
to ja poproszę o 1 szt płytkę + gala. Poproszę o jakiegoś maila z danymi do przelewu.
Dzięki
o kur... do czego to doszło, żeby sprzedawać poniżej kosztów... denerwują mnie tacy biznes-euro co nie ponosząc żadnego ryzyka finansowego, obniżają ceny poniżej kosztów...
Ok, sorry, powiedz po ile powinienem sprzedawać i nie ma problemu - następnym razem tak ustawię cenę. Nie robię na tym biznesu, żeby była jasność - mam nadmiar po prostu (zamawiałem sobie, ale nie potrzebuję 11 sztuk).
Albo inaczej: napisz do autorów, żeby mnie opierdzielili, to zdejmę ogłoszenie, skoro to Cię tak denerwuje...
I skąd Ci przyszło do głowy, że poniżej kosztów?
Co do płytek:
- do uzytkowników takron27 i Vidol płytki już poszły, w PM wysłałem numery listów.
- szymonu, prince80 i darque - jeszcze nie ma wpłaty, wyślę jutro
Zostały 3szt jak dobrze liczę...
chętnie bym poznał nazwę firmy która produkuje płytki w takich cenach...
Nie znasz? podałem na początku: http://dirtypcbs.com/store/pcbs
26$ za 11szt zapłaciłem
dzieki
to jakaś zagraniczna firma?
do tej pory robiłem w drukowane.pl
ale wygląda na to że strasznie drogo...
dzieki
to jakaś zagraniczna firma?do tej pory robiłem w drukowane.pl
ale wygląda na to że strasznie drogo...
Tak, zagraniczna, ale płytki śliczne. Dla przykładu zamawiałem ostatnio jakieś w Polsce (laminat gr. 2mm) i wyszły akurat taniej niż w Chinach, ale te z dirty są świetne i tanie. Te moje zamawiałem 10 stycznia i wczoraj przyszły.
Cena chyba koło 16$ za płytki 50x50 i koło 26$ za 100x100mm
Naprawdę polecam
I możesz wysłać pliki z eagle, nie muszą być gerbery :)
Jeżeli chcesz wykonać małą serię, lub po prostu serię próbną, a płytki nie są większe niż 100x100 to dirtypcb jest rewelacja. A potem większe ilości to już na przykład pcbsupergroup - w zależności od rozmiaru, to płytki do cartów to mniej więcej 100$ za 100szt, płytki takie 60x150 do wyświetlaczy to 100$ za 50szt itp - u Chińczyka ma być 100$, a płytek to już różnie w zależności od rozmiaru :)
No i jak zamawiasz 100szt, to potrafią czasem oclić...
Dzięki, przelew poszedł.
Btw, orientuje sie ktoś gdzie można tanio kupić pamięć flash 4 megabitową do SIC! ?? Na allegro albo drogo albo inna podstawka.
Trzeba szukać na Allegro, pytać na Elektrodzie.
Pasują pamięci Flash 4Mbit, 5V, nie LPC.
U mnie działa W29C040 (Winbond) oraz A29040B (Amic).
Znalazłem wczoraj coś takiego: http://www.eliptor.pl/p78,pamiec-flash- … -85-c.html
Można tej pamięci użyć do tego cart'a?
Moim zdaniem powinna się nadawać.
Z opisu ze strony autorów: "Kartridż obsługuje pamięci flash 1- 2- oraz 4 megabitowe "5V" w obudowie DIP"
Czyli jeśli nie zależy nam na maksymalnej pojemności, możemy użyć pamięci 1 lub 2Mbit czyli większość starych "Biosów" z płyt głównych.
Ja do swojego wstawilem 39SF040. Działa. Nie pamiętam tylko czy da się programować z poziomu Atari.
A, no bo działanie to jedno, a programowanie z poziomu Atari to drugie...
Natomiast nie bardzo mogę znaleźć na stronie autorów informację o tym, jakie kości są obsługiwane.
Ok, koniec płytek.
Ale tak naprawdę, jeśli będą chętni, to można puścić jeszcze jedno zamówienie :)
Układ GAL należy zaprogramować na programatorze, flash to już można z poziomu Atari, ale wysłanie 512kb będzie raczej wymagało posiadania SIO2SD albo kabelka do PC.
Niekoniecznie ;)
http://pin.atari.pl/AtariORG/hdd/IO.JPG
sam odczyt danych ma szanse zmieścić się w 1.5 sekundy ;)
Dość spektakularnie ostatnio fleszowałem w tym trybie U1MB. Generalnie trzeba było się dobrze przyglądać by zauważyć proces fleszowania poszczególnych gratów w kompie :D
No dysku nie uwzględniłem, ale jak ktoś ma dysk, to nie potrzebuje SIC! :)
Tu jeszcze koleś sprzedaje za 70zł ale z flashem 2Mbit:
http://allegro.pl/atari-super-inexpensi … 69802.html
W pozostałych przedmiotach też ma jakieś fajne graty do Atari.
To ktoś od nas?
Posprawdzałem trochę pamięci i dołączam fotkę - te w rządku koło carta działają, ta pod spodem nie wykrywa się w programie flashującym.
Nie bardzo pamiętam, ale coś mi się kołacze po głowie, że jest jakiś knyf i nawet jak nie wykrywa program kości na Atari, a wiemy jaka to kość, to można jakoś z ręki wpisać typ kości i pójdzie. Tam jest tylko jakaś biblioteka znanych programowi kości, ale nieznane on też zaprogramuje. Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
nie wiadomo na ile to wielkie europejskie zjednoczone g... czyli na ile nieudolnie skopiowali nie swój pomysł...
bo może tak:
A wie ktoś jak z że tak powiem bezproblemowością gier na tym carcie?
Próbowałem dziś zaprogramować na przykład Crowland i nie śmiga mi na emulatorze Altirra (na prawdziwym Atari jeszcze nie próbowałem, a Atari800Win nie ma obsługo SIC!).
Natomiast jak wgrywałem to do S/XEGS to śmigało bez problemu i na emulatorze i na Atari.
W !SIC CART jest zworka JP2 pomaga ona przy programowaniu pamięci 2Mbit, wiele pamięci 2 Mbit stwarza problemy.
Nie ma za to problemu z programowaniem pamięci z poziomu programatora np. TL866
A wie ktoś jak z że tak powiem bezproblemowością gier na tym carcie?
Próbowałem dziś zaprogramować na przykład Crowland i nie śmiga mi na emulatorze Altirra (na prawdziwym Atari jeszcze nie próbowałem, a Atari800Win nie ma obsługo SIC!).
Natomiast jak wgrywałem to do S/XEGS to śmigało bez problemu i na emulatorze i na Atari.
Ja mam SIC! z kością 4Mbit z zaprogramowanymi kilkoma grami min. Crowland, który śmiga mi bez problemu z tego karta na Atari 65XE bez expansion z rozszerzeniem 1MB SIMM (tym moim, co się najpierw musi rozgrzać).
Mam też w tej samej kości Commando, Bomb Jack, Hobgoblin i coś tam jeszcze. Wszystko śmiga.
Kość Linkage A29040B-70P
Poprzedni właściciel mojego SIC-a go programował, a ja nie miałem czasu się tym jeszcze pobawić, choć było to kilka miesięcy temu.
Odszukałem maila, on mi wtedy napisał tak: "ponieważ ID kości flash nie jest dodane do Sicowego flaszera, parametry trzeba podawać mu ręcznie czyli: rodzaj kości 29FXXX, pojemność 4MBit (flaszer wyświetli komunikat – kośc nieznana – i bedą opcje do wyboru)"
Sam tego nie testowałem, bo jak pisałem nie znalazłem czasu, ale osoba od której pochodzi ta informacja jest na 1.000.000% wiarygodna i rzetelna:-)
Ten powyższy cytat pokrywa się widzę ze screenami, które powyżej wrzucił kol. bezrobotny.
x_angel spróbuj może jeszcze tą jedną kość, której ci nie widział zaprogramować powyższą metodą. Ciekawe czy pójdzie, myślę, że powinno.
czy Szanowne Grono
pochwali się gdzie można kupić taką podstawkę na CR2032
http://allegro.pl/sic-i-s-xegs-programo … 74971.html
???
Google podaje że w DigiKey.
Zawsze możesz tez wylutowac z jakiejś Amigi z rozszezenia.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » SIC! Cartridge
Wygenerowano w 0.034 sekund, wykonano 66 zapytań