Jeden z układów chciałem zamontować w 800XL, gdzie obraz mam naturalnie brzydki ;) i myślałem, że uwinę się w godzinkę, może dwie... :)
Ucieszyłem się, bo okazało się, że wszystkie scalaki mam w podstawkach, więc w zasadzie zero lutowania. Niestety problem okazał się grubszego kalibru i musiałem odłożyć montaż na inny dzień, kiedy będę miał więcej czasu.
Płytki nie dało się włożyć w podstawkę, bo taki mały układ nad GTIA, który również jest w podstawce, uniemożliwia mi to. Wygląda na to, że płytka również lekko zahacza o najniższego scalaka pamięci (też jest w podstawce).
Pierwotnie wymyśliłem, że włożę podstawkę do podstawki i dopiero do niej płytkę, ale mimo że tym razem wszystko ładnie pasowało - płytka z GTIA górowała nad innymi układami, to przy takiej konstrukcji nie dało się założyć górnej pokrywy z klawiaturą :(
Pozostaje chyba tylko zdemontować podstawkę pod tym małym scalakiem powyżej GTIA i wlutować go bezpośrednio do płyty oraz to samo zrobić z najniżej położonym układem pamięci. Wówczas może się uda :)
Czy ktoś montował płytkę do 800XL i może potwierdzić, że wszystko pasuje jak należy? Pytam, bo trochę szkoda mi likwidować te podstawki, a gdyby później i tak się okazało, że w XL nie da się tego założyć to cała robota pójdzie na marne ;)