1

Mam takiego pacjenta na tapecie, ASROCK K7S8Xi + Athlon XP 2500+, efekt, nie bootuje, pod BIOSem wszystko ładnie widzi, napędy etc... przelatuje POSTa i dupa, wujek google zawsze mówi co innego (BIOS AMI - błąd AB), kondensatory że mucha nie siada, BIOS zdechł od jakiś skoków napięcia?

2

może jak  już nic nie pomoże, spróbuj wyłączyć USB...

3

Co dokładnie się dzieje po POST? Jeśli masz BIOS AMI z tych wcześniejszych, to powinna zostać wypluta tabelka z urządzeniami i ich IRQ, po czym próbuje bootować z dyskietki, napędu CD lub dysku.

Spróbuj zarzucić dyskietkę z FreeDOSem, przy okazji sobie BIOS zaktualizuj.

.: miejsce na twoją reklamę :.

4

Sprawdza ilość pamięci RAM, pod spodem Primary, Secondary Master Found albo nie Founf tralala i na tym staje, nie zmienia ekranu na tabelke, bootowanie niemożliwe!

5

Albo HDD padnięte - odłącz wszystkie napędy i spróbuj.
Jak to nie pomoże to możliwe że płyta wyzionęła ducha.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

6

Oczywiście HDD, CD etc. metodą prób i błędów odłączałem już wcześniej, w zasadzie płyta na minimum była próbowana czyli cpu, ram i vga, w BIOSIE wszystko co się dało wyłączyłem (kontrolery FDD, AC97, LAN itd.) i w zasadzie bez zmian, na szczęście pod ręką miałem MB o mgr. inz. Rafała którą przywiózł mi na zlot, slot na CPU ten sam więc wszystko przepiąłem do drugiej płyty i sprzęt jutro oddaje znajomej.

7

W takich przypadkach

(1) testuję zasilacz - ostatnio 90% problemów ze starymi pecetami które dziwnie się zachowują to zasilacz któremu poschły kondensatory albo śmieci z innych przyczyn
(2) jeśli nie pomogło. odpinam od płyty wszystko i wyciągam RAM. Uruchamiam płytę - jak robi bip bip, wkładam ram. Teraz powinien pokazać się ekran BIOSu z komunikatem że nie ma z czego bootować - podłączam HD. Ta procedura pomaga na kabelki które potraciły kontakt bo się np utleniły.

Jakby co, można tez zdjąć wiatrak z proca, wyczyścić i przesmarować nową pastą. Gówniane pasty, a zwłaszcza pady, potrafią schnąc i taki procesor przegrzewa się zanim uruchomi się boot. Ale to już rzadsza przyczyna.

Najczęstszym problemem jest, jak już wspominałem, zasilacz.

Jak nie pomogło ani to ani to, to coś jest uwalone nasamej płycie