Witam szanownych Atarowców,
Panowie powiedzcie mi, czy systemy operacyjne na Atari Falcon korzystają z wbudowanego MMU z pełnej wersji 68030 czy można zastosować ubogą wersje?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » procek 68EC030
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie powiedzcie mi, czy systemy operacyjne na Atari Falcon korzystają z wbudowanego MMU z pełnej wersji 68030 czy można zastosować ubogą wersje?
Korzystaja. MMU jest (między innymi) używane do wspierania kompatybilności z ST. Co nie wyklucza że bez MMU nie będzie działać.
Sa też dema wykirzystujące MMU.
Właśnie niedawno sprawdzałem na PAK-u. Z procesorem w wersji EC MiNT uruchamia się normalnie.
Próbowałem instalować starszego Linuxa 68k i wieszał się na starcie instalacji, po wymianie procesora na pełną wersję poszedł dalej. Choć i tak nie zainstalowałem, bo zarówno CosmosEx jak i UltraSatan to są jakieś nieprawidłowe napędy :)
Przy okazji zaciekawiło mnie to, że procesor EC jako pozbawiony MMU wymaga na PAK-u wyłączenia... pamięci cache.
Po założeniu zworki "MMU disable" pulpit się zgłasza, ale nie czyta z dysku, dopiero wstawienie innej zwory "CPU-Cache disable" powoduje prawidłowe działanie dysku. Zworka wyłączająca MMU nie musi być założona.
Linux 68k raczej nie ma wsparcia dla ACSI.
Fragment L68K_FAQ:
"4.3 Atari
---------
SCSI, ACSI, Falcon IDE, serial ports driven by a MFP (i.e. Modem 1 and
Serial 1), keyboard, Atari mouse, parallel printer port, SCC serial port,
RTC clock, floppy disk (DD/HD), native Atari graphics (ST/TT/Falcon).
Note: Linux' Minix FS is compatible to the Minix V2 FS used with MiNT."
" - Festplattentreiber, der den AHDI 3.0-Standard unterstuetzt"
Ale może faktycznie ACSI jest tylko obsługiwane w sensie np. drukarki laserowej.
sprawdziłem TOS 4.04 w Hatari z wyłaczonym MMU, no i działa.
Z tym że z MMU korzysta sporo Demosów, programy do wirtualnej pamięci itd
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » procek 68EC030
Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 53 zapytań