xxl napisał/a:to jedno juz wiem - nie ma mozliwosci zeby przelaczyla sie w US bez $3f - nawet jesli wczesniej pracowala w US
teraz. jak rozpozna ze ma pracowac w normalu jesli obecnie pracuje w US?
Może oryginał tak ma, ja miałem do dyspozycji tylko Toms Multi i ona tak nie robi.
Ona robi to dość prymitywnie (i tak samo jest w np. SIO2IDE, bo ja to robiłem :) ).
Jak wiadomo system wysyłając na szynę SIO rozkaz (4 bajty - Command Frame) do urządzenia, czeka na potwierdzenie prawidłowego odebrania i jak go nie dostanie to ponawia wysyłanie rozkazu .... nie pamiętam ale ponad 8 razy chyba. No i komputer ponawia ten rozkaz z ustaloną prędkością.
A co robi wtedy stacja?
Stacja stara się cały czas odebrać rozkaz z ostatnio ustawianą (w przypadku Toms Multi czy DIO2IDE - jedną z dwóch: standard/Ultra) prędkością, jeśli cośtam przychodzi ale nie uda się tego odebrać, to następuje zmiana prędkości i ponowne nasłuchiwanie. Jak już się z jakąś prędkością uda odebrać Command Frame, to reszta transmisji odbywa się z tą prędkością.
No i kolejne Command Frame stacja próbuje odebrać z z prędkością z jaką ostatnio powiaodła się transmisja, jak się nie uda to przełącza się na tę drugą i znowu próbuje.
I tak w kółko :)
Aaa i odpytanie przez $3f nie ma wpływu na ustawioną prędkość w stacji (podkreślam raz jeszcze - Toms Multi i SIO2IDE)
Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.