1

Witam,

Mój pierwszy post więc wypada się przywitać.

Mam na imię Krzysztof i jestem z Gdańsk a Atari 65XE w moim posiadaniu jest od 1991 roku,
i mam z nim obecnie problem, który polega na źle wyświetlanym obrazie.
Komputer niby startuje coś się tam dzieje ale obraz jest dziwnie wyświetlany,
tak jak by nie do końca chciał się zestroić z TV-Monitorem.

Z jakieś pół roku temu jeszcze go podłączałem do TV przez antenę i atarynka działała bez najmniejszego problemu.

Atari jest ustawione na kanale C 4 63000mhz z tego co pamiętam.

Problem również występuje po podłączeniu przez wejście na monitor, różnymi kablami:

1. TV SCART ( euro złącze )
2. TV RCA
3. Monitor commodore 1048s video (rca)
4. Monitor commodore 1048s video (L)uma,(C)hroma  + audio
5. Kabel antenowy

Mam nadzieję ze problem jest prosty do rozwiązania typu,
kupno nowego zasilacza, bo chyba w nim tez może być problem.

Pojawiające się objawy przedstawia ten filmik.

ATARI 65XE

p.s
po przyjściu z pracy nagram filmik jak wygląda obraz z monitora 1048s bo jest trochę inny, ten był dziś na szybko nagrywany przed wyjściem do pracy.

2

cześć, witamy
jeśli jesteś z pobliża wrzeszcza (lub w okolicy pracujesz; albo gdyni), to mogę wziąć pacjenta na testy.
ale póki co pokaż co jest na 1048, bo z tego z tv nic nie widać ( ;P cóż, modulator ostatecznie też może się popsuć..)

3

dzięki za szybką odpowiedź, jestem akurat z siedlec ale nie ma problemu by się gdzieś spotkać, jestem mobilny to zawsze mogę pacjenta dostarczyć we wskazane miejsce, będe sie ozdywał ;)

Jutro mam nadzieje ze przyjdzie do mnie nowy zasilacz i tez pod tym względem sprawdzę co się dzieje,
a dziś z wieczora przedstawię lepiej obecna sytuacje z atari.

4

PHERO napisał/a:

dzięki za szybką odpowiedź, jestem akurat z siedlec

No proszę, a w profilu masz Gdańsk...

Sikor umarł...

5

W Gdańsku jest taka dzielnica :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

6

Coś takiego masz? https://www.youtube.com/watch?v=ByNLsIv8hNA
U mnie pomogło kręcenie potencjometrem od spodu obudowy.

7

tak jak obiecałem

ATARI 65XE - 1048S - kabel AV

ATARI 65XE - TV - kabel EURO

8

@wieczór: dzięki, nie wiedziałem ;) Człowiek uczy się całe życie ;)

Sikor umarł...

9

:P jakie narkotyczne wizje na wizji..
a masz możliwość ze złącza monitorowego atari pociągnąć sygnał luminancji/s-video i podłączyć do 1084? w xe sygnał composite video jest tworzony w modulatorze. tak więc na szybko można by wykluczyć ew usterkę samego modulatora.
tak na szybko mi przyszło do głowy.
ewentualnie, jak proton pisze, jak nadal z nowym zasilaczem będzie bez zmian, można pokręcić potencjometrem nasycenia koloru (od spodu obudowy gdzieś w połowie jest jeden otwór). przy uszkodzonym potencjometrze też mogą występować cyrki z obrazem i jego stabilnością.

10

Po włączeniu nie słychać prrrrr... na fonii, to może świadczyć o głębszym uszkodzeniu (łącznie z zasilaczem).

11 Ostatnio edytowany przez PHERO (2016-11-24 23:07:01)

Sprawdziłem jakie napięcie wychodzi na zasilaczu i jest po 9.3 V na wszystkich 3-ech pinach, wiec raczej jest uszkodzony i możliwe że skutkiem tego są obecnie takie objawy z prawidłowym wyświetlaniem obrazu.

Mam nadzieje że jak przyjdzie nowy, to atari będzie działać prawidłowo a obecny nic nie popsuł w atarynce tym napięciem.

12

Jak Atari przeżyło to 11 cud.

13

:-/ nie fajnie, takich konkretnie zasilaczy mam ze dwie sztuki (póki co działają ok).
no, z tych 9,3 po podłączeniu do atarki zrobiło się myślę jakieś 9 - 8,7v acz to i tak dużo za dużo. są jakieś szanse, że uszkodziły się kondziory na wejściu, a reszta komputra jeszcze dycha...

14

I jeszcze lepsze jest to, że te 9V poszło ci po scart w telewizor O_O

15

zdebel, a z ciekawości zapytam - którym pinem ?

16

Już wiem że dziś nie otrzymam od kuriera zasilacza, więc podepnę się pod ATX-a w 5v i wyjdzie wtedy czy atari dostało w kości ... Po zabiegu zdam relacje, co z tego wyszło i mam nadzieję że nie będzie czarnego scenariusza.

do " takron27 "

Czy ewentualnie w weekend będę mógł Cię złapać gdzieś w okolicy trójmiasta byś też sprawdził atarynke na wszystkie możliwe sposoby ? Oczywiście jak byś chciał i masz takie możliwości :)

17

phero > wiadomość na PW

18

takron27 napisał/a:

zdebel, a z ciekawości zapytam - którym pinem ?

Teoretycznie Chromą, patrząc na schemat, mogło pójść więcej, a że chroma się składa w composite, to normalnie też. TVki mają zabezpieczenia na liniach więc raczej nie powinno nic ucierpieć.

19

...ano racja, tranzystory q2 i q3 podciągające sygnały przed wyjściem z atarki. :P no to może być trochę sprawdzania, jeśli atarka nie zadziała na sprawnym zasilaczu...

20

Jak to możliwe żeś zasilacz 9V podłączył do Atari? Pomyłka? Przemyślane działanie?
Stawiam na lot w kosmos. A jak  przeżyło to cud.
Nie kombinuj z zasilaczem PCeta 5V. Jesteś pewien że tam tyle jest?
Poczekaj na normalny zasilacz +5V wydajność prądowa co najmniej 1.5A

21

PHERO napisał/a:

mam nadzieję że nie będzie czarnego scenariusza

Jeśli dłużej przytrzymałeś włączony, to "biały scenariusz" jest taki, że tylko RAM będzie do wymiany.

22

eee no nie dramatyzujcie ;) ogarniemy koledze ta atarke nawet gdyby pojechal po niej spawarka ;)
Pheron , w razie wacka dawaj znaka na PM , skierujemy na odpowiednie tory ;)

23 Ostatnio edytowany przez takron27 (2016-11-25 20:22:38)

kolega podłączył zwykłego zasilacza od atari jaki miał od początku, zasilacza widać na 2gim filmiku (podłączanie do 1084), ok 4-5sekundy.
zasilacz atx'owy da ~5v +-0,2 (częściej +), już u kogoś widziałem taki patent z atarką. musiał by mieć wyjątkowego pecha jeśli by i ten zasilacz się sp**** ;)
- - - - - -
dobrze jest!

24

Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie dotyczące co mogło się stać z atarynką, co niektórzy nie zbyt dobrze wróżyli mojemu atari a to dowód że atarynka po podłączeniu do 5v z  zasilacza atx dała znaki życia i ma się dobrze ;)

ATARI 65XE - CZARNY PIATEK

Memory test przeszła też pozytywnie :)

zasilacz jaki posiadam, to oryginał atari, tak jak napisł mój przedmówca, ten niby nienaprawialny bo cały zalany w srodku i zamknięty na amen. Coś mu się musiało stać przez te ostatnie pół roku i zamiast 5v na wyjściu zaczął podawać 9.3v, w końcu ta zasiłka ma już tez swoje lata...

Ważne ze ATARI przetrwało :cool:

25

noooo i zajebioza :P wpadnij na jakas lokalna impreze ;)