Hej
Akcja jest taka otóż, ze 2 lata temu odstawiłem STe na szafę nie używałem go. Był przykryty moją koszulką żeby się nie kurzył, a wcześniej działał świetnie.
Wczoraj podłączam go i na tv mam brak sygnału sprawdź kabel, na drugim tv to samo. Dioda się zaświeca po kilkunastu sekundach również ta od FDD i cisza. Kabelek ten sam co podłączałem na którym sprzęt śmigał- made by Duddie. Jakie macie sugestie?
Podpowiem coś
W tym pokoju gdzie mam komputery w tym również peceta czasem zona suszy ubrania i jest większa wilgoć, chociaż ostatnio używam specjalnego pochłaniacza tak profilaktycznie ale to od może pół roku. Ogólnie to wydaje sie być suchy ten pokój i nie jest on jakiś mały. Pecet chodzi laptopy też.
Podpowiedzcie cokolwiek bo mnie trafi chyba coś dzisiaj, no i ja mam nie pić :-)
edit
Rozebrałem atari wyjąłem i włożyłem układy w płycie (motorolę shifter glue pamięci) złożyłem i komputer teraz się uruchamia. Ale testuje ram wyświetla że ok a potem 4 bomby. Jak wyłączę i włączę od razu to nie testuje ramu tylko wyświetla sam znaczek atari i po chwili 4 bomby, dopiero wyłączenie na kilkanaście sekund i włączenie powoduje że ram się testuje. Tak jakby prądy gdzieś musiały się rozładować. Szybkie wyłączenie nie powoduje jakby całkowitego resetu. Jutro zmienię ram, wydaje mi się że to coś z kondensatorami, tylko z którymi?