1 Ostatnio edytowany przez zdebel (2016-10-30 16:27:44)

Witam!

Na strychu znalazłem właśnie karton w którym kolega mi kiedyś podarował w/w komputerek, zupełnie o nim zapomniałem. Wziąłem go na warsztat, pcb oczyszczone, plastiki itd też (trzeba jeszcze wybielić). Niestety 0 wyjścia na RF jak i na monitorze (chinch bezpośrednio pod PCB podlutowany do testów). Miernikiem jako licznik częstotliwości obleciałem układy, widzę że adresy dane itd się zmieniają, RAS CAS też, także Freddie wydaje się być ok. Prosiłbym o sugestie co mogę jeszcze sprawdzić. Od razu dodam że mam zerową wiedzę na temat Atari, nigdy żadnego nie miałem :( Na Pcb oznaczenie jest 65XEN Rev. 2

2

Podłącz fonię i po załączeniu powinno być słyszane charakterystyczne pyrkanie...... to system bootuje.
Masa i przewód sygnałowy do dowolnego wzmacniacza. Po załączeniu świecić powinna dioda
Tu masz różne ciekawostki które naprowadzić Cię mogą na cel
http://www.dereatari.republika.pl/serw.htm

3

Dziękuję bardzo za linka, prześledzę. Pod tv później podłączę wyjście foni to zobaczę czy pyrka. Led się świeci na czerwono.

4

Dodałem fonię, w TV jest pisk, nie jakiś wysoki, ale taki typowy kojarzący się z grami, jednostajny. Po lewej stronie widać jakby ciemne szare pasy ale ekran czarny :(

5 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2016-10-30 17:50:11)

To niedobrze. Powinno popyrcześ i przestać
Dotknij ręką poszczególne scalaki, nie powinny być gorące. Mogą być ciepłe
Szczególnie pamięci, masz je z lewej strony na płycie. Jak jakaś gorąca to 100% uszkodzona
Sprawdź zasilacz czy na pewno daje +5V
Na ekran powinno wyskoczyć READY

6

Wszystkie scalaki są chłodne, ewentualnie lekko ciepłe, ale żaden nie parzy. Zasilam z zasilacza laboratoryjnego także napięcie jest stabilne.

7

Jeśli nie ma na fonii wspomnianego prrr... to sprawdź napięcie na n. 1 i 2 Freddie (U6). Jeżeli jest sprawny, powinno być praktycznie takie samo na obu.

8

Bluki, ale nóżki 1 i 2 to przecież zegary.

9

To co?

10

A kabel Chinch na pewno dobry? Piszesz, że po RF nie ma - telewizor ma tuner analogowy?
Btw: chinch powinien być wyprowadzony z gniazda monitorowego. Na pewno dobrze podłączyłeś kabel? Tu masz rozpiskę: http://atariki.krap.pl/index.php/Gniazdo_monitorowe

Sikor umarł...

11 Ostatnio edytowany przez zdebel (2016-10-30 21:42:03)

2.7 V na 1, 2.6V na 2, 3.54 MHz na 37 nóżce czyli generator działa.

12

Sikor, tak, chinch mam pod 2 i 4 nóżkę podpięte. Do RF użyłem tunera analogowego i nic tam nie ma też. Czy do prawidłowego działania komputera klawiatura musi być podpięta?

13

Na początek sprawdź połączenie poprzez chroma/luma. Podpinałeś 4-ę patrząc od tyłu komputera?
Odpowiadając na pytanie - nie, do testów może być bez klawiatury.
Skąd jesteś, może ktoś pomoże sprawdzić za pomocą innego kabla? Ewentualnie sprawdź, czy kabel ma przejścia.
Telewizor CRT czy LCD? Niektóre LCD nie lubią się z Atari po RF, ale teoretycznie powinny coś pokazać. O ile pamiętam - kanał 3 lub/i 23.

Sikor umarł...

14

Ja zaś z reguły najpierw podmieniam MMU. Jeśli MMU nie żyje to i reszta tez nie zadziała. Skoro nawet po podłączeniu AUDIO nie słychać bootowania to lipa - system nie pracuje.

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

15

Sikor, ta wszystko poprawnie polutowane, kable sprawne. Do RF używam takiego boxa, co chinche / analogowy kabel przyjmuje i po VGA można sobie monitor podpiąć. toriman1 MMU to który układ? Freddie wg opisu wypluwa poprawne sygnały.

16 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2016-10-30 22:16:58)

Oględziny dokonałeś ale i tak popatrz na WSZYSTKIE kondensatory elektrolityczne, Jak jakiś napuchnięty, wymienić, poznasz po tym że na górze ma wybrzuszenie. Popatrz czy jakiś nie wyciekł (leżało to to na strychu), wymienić, pomierz napięcia czy na wszystkie scalaki dochodzi +5V. Ale mierz napięcia na nich, znaczy końcówka miernika do jego GND, druga do jego +5V
Jeżeli jakiś scalak jest w podstawce to go wyjmij, poczyść jego nóżki. (potem PRAWIDŁOWO włóż, patrz na znak desymetryzujący na jego obudowie).
Włącz komputer trzymając wciśnięty klawisz OPTION, może zaskoczy SELF TEST, to byłoby już coś.
Jeszcze raz popatrz na ścieżki może jakaś się rozpuściła leżakując na strychu, albo jakiś paproch robi zwarcie. Cyna ma to do siebie że wypuszcza "igiełki" które skutecznie robią zwarcia. Leżało, kto go tam wie....
Ogólnie zakładamy że przed laty otrzymałeś sprawny komputer, więc to może być jakiś bzdet,

17

No właśnie przeczyściłem, pomierzyłem, wszędzie niby wszystko ok, z option też odpalałem. Jutro w pracy będę pod mikroskopem oglądał. Elektrolity o dziwo w stanie idealnym.

18

Jezli po wyjsciu monitorowym masz brunatny(czerowono-brazowy) view to sprawdz ROM. Najepirw styki i wiadomo zimne luty a jak nie trybi to poprostu wymien ROM.Ja mam latwo bo mam spare ale jak nie masz to wypal na jakims flashu typu sst27sf2556 czy czyms podpobnym oczywisice z odpowiednim offsetem.

19

Niestety jest cały czarny. W pracy właśnie sockety sobie wstawiłem i mam świeże pamięci 4164, będę w domu dalej patrzył co się dzieje.

20

Dziękuję wam wszystkim bardzo za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Po wymianie dramu na świeży komplet 4164 komputer ruszył od kopa :) https://www.youtube.com/watch?v=sDzLXbxBazQ

21

no i bomba :D

22

@drygol: to na ST, nie ten dział - poza tym napisał, że działa :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem