Witam.
Miesiąc temu kupiłem na Allegro samą obudowę od Atari 800XL - celem umieszczenia w niej Raspberry PI i emulacji Atari - tak, aby powspominać stare czasy...
Brak klawiatury w obudowie postanowiłem zastąpić klawiaturą ze starego PC - (to miała być przecież tylko atrapa), ale gdy patrzyłem na efekt, to nie odczuwałem ŻADNYCH emocji...
Wyglądało to jakoś inaczej... To nie było to.
Tydzień temu kupiłem w CIEMNO na Allegro, tym razem całe Atari za 139 zł
Opis nie wróżył niczego:
"Do sprzedania sam komputer Atari 800XL stan oceniam na dobry ze względu na brak zasilacza nie mam jak sprawdzić.
Nie rozkręcany i nie grzebany."
Potrzebowałem samej klawiatury, ale ciekawość wzięła górę i postanowiłem sprawdzić, co kupiłem - czy reszta działa?
Po rozebraniu komputera w oczy rzucał się napuchnięty kondensator przy zasilaniu 470/16. Nie wróżyło to dobrze, ale wymieniłem go i nic innego nie wyglądało podejrzanie.
Płyta okazała się modelem bez FREDDIE.
72R3CG
D 494
AT 84176283
CA024808 REV.D
Pół dnia spędziłem na poszukiwaniu wtyczek DIN...
Wtyczki DIN 7-pinowej nie znalazłem, ale po obejrzeniu schematów Atari wywnioskowałem, że wystarczy 5 pinowa - w sumie to 2 pinowa;)
Brak zasilacza był początkowo dużym problemem, ale po dłuższych poszukiwaniach znalazłem w szafie zasilacz od routera 5V, 2A - po pomiarach okazało sie, że daje 5,1V...
Kolejny problem jak to podłączyć do TV?
Chciałem po SVHS, ale doczytałem, że brak w 800XL na 5 pinie CHROME i musiałem zadowolić się samym VIDEO..
Stara przejściówka klawiatury z PS2 na DIN nie przekazywała pinu 3 od audio, więc rozebrałem ją i pod lutowałem przewody.
Wszystko podłączone, napięcie (moje) sięga zenitu i POWER ON...
Pierwsze moje słowo - (K...wa) działa! - pojawił się napis READY.
Adrenalina uderzyła do głowy i poczułem się jak w dzieciństwie - brak słów.... :)
Ja wiem, że dla was to nic ekscytującego - włączyć Atari, ale dla mnie to była PETARDA!
Komputer z dzieciństwa, z marzeń, mój własny... Krzyczeć mi się chciało! :)
Ah te emocje...
PCty nie maja duszy...
Pierwszy SELF TEST:
TEST MEMORY - OK
TEST AUDIO - OK
TEST KEYBOARD - nie działa kilka klawiszy (jeden nawet zablokował się w pozycji wduszonej)
No i teraz mam problem...
Chciałem tylko samą klawiaturę, a mam sprawny 800XL - nie taki był plan, ale teraz sytuacja sie zmieniła i jestem SZCZĘŚLIWY :)
Mam jednak kilka pytań:
1. Czytałem, że radzą obniżyć zasilenie do 4,9V, a mój zasilacz daje 5,1V . Obniżyć mu napięcie?
2. Klawiatura wygląda na pierwszy model - 12KF06IB - 600XLKB - da się naprawić? ( 600XL? )
3. Sygnał z VIDEO jest kiepskiej jakości (duchy) - idzie to poprawić? Sygnał z CHROME (21 pin GTIA) ?
4. Wszystkie układy scalone są oryginalnie wlutowane i wszystko działa, zamienić na podstawki, czy nie dotykać?
5. Nie mam co uruchomić na czystym Atari... Jedynie programy w BASICu. - SIO2SD ?