Witam
Wiem że zaraz dostanę odpowiedź że było już tyle razy wałkowane na forum i mam sobie poszukać.
Szukałem i znalazłem sposób pod Dos`a oraz pod Windowsa.
Mnie interesuje ten drugi sposób.
Znalazłem na forum opis jak można nagrać soft z ST na PC:
"Piesiu:
Gry, które ściągniesz z podanych powyżej stron są w formacie ST (ew. MSA). Takie pliki w jednym kawałku zawierają obraz całej ST'kowej dyskietki, nic nie da jeśli przegrasz taki plik na pustą dyskietkę, musisz niejako "rozpakować" taki plik na dyskietkę, można to zrobić albo na ST, ale wtedy najwygodniej jest mieć dysk twardy, z którego taki obraz dyskietki przerzucasz na realną dyskietkę, albo zrobić to na pececie, a tutaj najlepszy do tego celu jest program Floppy Image. Poniżej najprościej jak potrafię opisze jak nagrać ST'kową dyskietkę na PC przy pomocy Floppy Image:
- ściągasz sterownik Fdrawcmd i programik Floppy Image ze strony: ->link<-
- instalujesz sterownik Fdrawcmd
- uruchamiasz Floppy Image
- w programie zaznaczasz dyskietkę [A]
- klikasz na [open image file] i montujesz obraz ST'kowej dyskietki (ST lub MSA)
- upewniasz się, że zaznaczone jest okienko [format]
- wkładasz do stacji dysków dyskietkę DD, lub HD z zasłoniętym/zaklejonym dodatkowym okienkiem (!!!)
- klikasz [image to floppy]
- czekasz, aż program przerzuci dane na dyskietkę, zwróć uwagę czy w okienku [INFO] program nie sygnalizuje błędów zapisu, jeśli wystąpią jakieś errory, to przerwij zapis klikając prawym przyciskiem myszy i zmień dyskietkę na inną
- jeżeli dyskietka nagrała się bez błędów pakujesz ją do ST'ka i nie ma, że boli musi działać
Ważne:
- dodatkowy otwór w dyskietkach HD MUSI BYĆ podczas zapisu zasłonięty/zaklejony
- nie da rady na PC'cie nagrać dyskietek 11-to sektorowych (informacje o liczbie sektorów znajdziesz po zamontowaniu obrazu dyskietki w okienku - geometry of image, w starszej wersji - parameters)
- wszystkie obrazy dyskietek 9 i 10 sektorowych muszą się nagrać poprawnie (o ile sprawna jest stacja i dyskietka), jeśli ściągniesz grę, której obraz dyskietki ma 11 sektorów, szukaj innej wersji, niemal zawsze można znaleźć wersję 9/10 sektorową.
Osobiście nagrałem już na pececie programem Floppy Image setki dyskietek, dla ST, co prawda używałem programu w wersji 0.95, ale wersja 1.01 (do którego link powyżej), jest chyba równie dobra, o ile nie lepsza."
Ale niestety u mnie zawsze są błędy na dyskietkach, po niby nagraniu ST nie odczytuje tych dyskietek.
Dyskietki sprawdzałem na PC - bez problemu się formatują.
Sprawdzałem też na Amidze i tam soft nagrywa się bez problemu - działa na Amidze.
Nie wiem co jest przyczyną błędów dyskietki w czasie nagrywania obrazu za pomocą Floppy Image.
Próbowałem nagrywać różne obrazy od 400 do powyżej 800KB i jak na razie żaden nie zadziałał.
Raz udało się otworzyć dyskietkę nagraną za pomocą Floppy Image na ST, pojawiły się dwie ikonki z czego jedna to .PRG.
Próbowałem uruchomić .PRG, ale TOS wyświetlił komunikat w nieludzkim języku (niemiecki TOS):
TOS .....coś tam po niemiecku..#35.
Odszukałem błąd w internecie - oznacza otwarcie zbyt wiele okien czy programów coś w tym stylu.
Jak na razie nie mam pojęcia co robię źle.
Piesiu pisze że okienko format należy zaznaczyć, ale znalazłem też w internecie info że należy jednak odznaczyć.
Może ma ktoś jakiś pomysł co mogę robić źle ?
Pozdrawiam
Alf