Nabędę przewód podłączeniowy oraz zasilacz do SF314. Wersja z romboidalnym wejściem na dyskietki jeśli to ma jakieś znaczenie. Czytałem, że do niektórych stacji pasuje zasilacz od XL/XE - jak to sprawdzić?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Kupię przewód i zasilacz do SF314
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nabędę przewód podłączeniowy oraz zasilacz do SF314. Wersja z romboidalnym wejściem na dyskietki jeśli to ma jakieś znaczenie. Czytałem, że do niektórych stacji pasuje zasilacz od XL/XE - jak to sprawdzić?
Witam
delay
Jakiś czas temu sam walczyłem z zasilaczem do satcji od ST i opisałem trzy różne warianty zasilania.
Zasilacz od XL/XE jest całkowicie bezpieczny i można spróbować podłaczyć jeżeli będzie pasowało Ci gniazdo.
Mam taką stację gdzie własnie taki DIN7 jest. Jednak częściej spotykane były z męskim gniazdem Din 5 i trzeba dorobić przejściówkę albo sam zasilacz 5V i 1,5 - 2 A. Powinno zadziałać, ale niektóre stacje wymagały jeszcze 12V.
Pod tym postem pisałem coś na ten temat.
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=14060
:)
Z przewodem może być ciężej. Ale Bywają na znanym portalu sprzedażowym. Ostatnio też ktoś z Warszawy sprzedawal takie wtyki DIN14, do stacji.
Można nabyć i zrobić sobie kabel samemu. Hmm. Czy warto ?.
Ja bym jednak polował na oryginalny. Z miesiąc temu udało mi się kupic za 50 zł.
Moje obie stacje mają złącza męskie DIN5 - po czym poznać, że któraś może wymagać dwóch napięć?
Hmm.
Pewnie po modelu zainstalowanym wewnątrz.
Nowsze niektórym wystarczało tylko 5V.
Spróbuj najpierw wariant łatwiejszy z tylko jednym napięciem.
1. 3.
4. 5.
2.
widok od strony lutowania
pin 1 i 4, +5 volt
pin 2 i 3 - masa
jeżeli stacja wymaga dwóch napięc to i tak nic się nie stanie,
bo w takim przypadku 12 volt podaje sie na pin 4l, a podane 5V poprostu będzie za niskie.
No niestety. Zrobiłem sobie przewód USB - DIN5F wg Twojego pinoutu i podłączyłem na wszelki wypadek do mocnego zasilacza 2A. Obie stacje, które mam nie dają oznak życia, na oryginalnym zasilaczu działają - napięcia we wtyku poprawne. Widać mam podwójnego pecha :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Kupię przewód i zasilacz do SF314
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 56 zapytań