Czy ma ktos interfejsik MyIDE ? http://www.mr-atari.com/myide.htm. Ciekawy jestem jak sie sprawuje.
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Interface MyIDE
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ma ktos interfejsik MyIDE ? http://www.mr-atari.com/myide.htm. Ciekawy jestem jak sie sprawuje.
Ooo - widzę jakieś zmiany w interfejsie...
Osobiście nikogo nie znam, kto by to miał, jednak już słyszałem, że niezłe siupy z tym są... :twisted:
a ja tam se czekam na moje sio2ide :D
Mi po mimi wielkich staran i nakladu pracy nie udalo sie odpalic tego interfejsu. Niestety autor twierdzi ze to dziala, ale chyba tylko z dyskami ktore on wykorzystywal.
Zapraszam na sztab w krakowie - bede tam znow z NTP podejmowal temat MyIDE. Nietoperek planowal uruchomienie tego co tu duzo ukrywac dosc ciekawego miedzymordzia, niestety mial problem z zakupem odpowiednich wersji scalakow.
Temat powroci, bo sam jestem ciekaw jak to chodzi ;)
Gdyby nie MyIDE nie byłoby SIO2IDE :D .
To właśnie od tego interfejsu w 2001 zacząłem ponownie zabawę z Atari 8bit. Niestety (a może stety) miałem podobne kłopoty z tym sprzętem jak Monsoft. Problem tkwi w tym, że korzystając z tak prostego rozwiązania sprzętowego trudno jest zapewnić pełną zgodność ze standardem IDE. Wadą jest też to, że interfejs nie daje pełnej swobody w wyborze OSa i softu dla Atarki. I tu pojawił sie pomysł na coś zupełnie nowego a właściwie pomysł na pozbycie się z SIO2PC tego PC (na grzyba nam grzyb) :D
No i nastały czasy SIO2IDE (to już 3 lata) :!:
Czas już chyba na kolejną nowość :?:
Czas już chyba na kolejną nowość :?
a widze ze sie cosik szykuje ;] ...moze obsluga cas'ow hiehie ;)
Nietoperek planowal uruchomienie tego co tu duzo ukrywac dosc ciekawego miedzymordzia, niestety mial problem z zakupem odpowiednich wersji scalakow.
Temat powroci, bo sam jestem ciekaw jak to chodzi ;)
A jaki problem? Toz to nic naddzwyczajnego... chyba :) CZęsci mam,dyska też, po sesji w koncu polutuje.... a z wszelkimi pytaniamy, proszę Państwa to najlepiej do samego autora, człowiek miły i kulturalny ;)
Gdyby nie MyIDE nie byłoby SIO2IDE :D .
Czas już chyba na kolejną nowość :?:
A może tak obsługa dwu dysków na raz lub CD ISO?
CD ISO?
Przeca obsluguje.
A jaki problem? Toz to nic naddzwyczajnego... chyba :) CZęsci mam,dyska też, po sesji w koncu polutuje.... a z wszelkimi pytaniamy, proszę Państwa to najlepiej do samego autora, człowiek miły i kulturalny ;)
wg mnie nie bedzie to dzialac. robilem podobny interface do c64. prawdopodobnie z powodow odmiennych przebiegow czasowych w trakcie odczytu, podczas czytania z dysku wystepuja bledy. gdyby jakos opoznic sygnal R/-W, mogloby zadzialac. nie wiem, czy ten 245 cos pomoze.
zainteresowanym moge zapodac pare linkow z projektami takich ineterfejsow dla c64. tylko, ze te na 100% dzialajace sa prawie tak skomplikowane jak kmk interfejs.
pozdr
Jak chcesz opóźnić sygnał to wstaw jakiś rejestr przesuwny (np '164). W większości wypadków pomaga :).
Czy ma ktos interfejsik MyIDE ?
Tak, mam tak interfejs. Jak się okazuje - niezbyt u nas popularny :) Mam wersję 3.1. Sprzęt działa bez problemów od samego początku.
Nie składałem go sam, tylko kupiłem od autora. Dlaczego tak? Otóż 3x podchodziłem do sio2ide i z niewyjaśnionych przyczyn interfejs nie chciał ruszyć. Nie jestem elektronikiem, więc pewnie mogłem coś spieprzyć. Niemniej ludzie bardziej kumaci od mnie też nie wiedzieli o co chodzi. Teraz mam pamiatkę w postaci złożonych i zaprogramowanych, ale nie dziłających sio2ide... Stwierdziłem, że to nie jest zabawa dla laika i postanowiłem po prostu kupić cokolwiek, co pozwoli odłączyć się od grzyba...
Moim skromnym zdaniem, zalety myIDE, to:
- dostepność (po prostu wystarczy zamówić i czekać),
- prostota instalacji (zewnętrzna wersja nie wymaga nawet rozkręcania kompa),
- czytelność instrukcji,
- wszechstronna pomoc ze strony autora,
Wady myIDE:
- cena (oczywiście samemu można złożyć dużo taniej...)
- obsługa tylko pod MyDOS-em,
- niemożliwość wykorzystania pełnej pojemności HDD (podstawowa partycja max 16 mb + upierdliwie przełączane obrazy dyskietek)
Interfejs chodzi bez zarzutu już od pół roku z dyskiem Seagate ST9810A(810 mb). Jak ktoś chce zobaczyć jak to działa, to zapraszam do siebie :)
Arko
Trzeba się było odezwać gdy miałeś problemy z uruchomieniem SIO2IDE. Pomagam każdemu kto sie do mnie zgłosi.
Wielu szczęśliwych posiadaczy SIO2IDE może to potwierdzić :D
Praktyka pokazuje, że wiekszość problemów z uruchamianiem SIO2IDE wynika ze złego zaprogramowania procesora. Kluczową sprawą jest poprawne ustawienie FUSE w procku. Przyznaje, że prosty soft do programowania znajdujacy się w pakiecie SIO2IDE nie wykonuje tej operacji. Zainteresowanych zapraszam po ulepszoną wersje softu do programowania procków Atmela :idea: .
Marek M
A w czym szanowny kolega programował avr'a ? bo ja się ostatnio bawie i zastanawiam się czy warto postawić sobie avr-gcc czy robić w asm'ie i ew. co prostrze rzeczy w bascomie...
dwa napedy na jednej tasmie? cd play?
... z KMK/IDEa no problem. Mam na jednej taśmie HD / CD (hehe + cd audio podprowadzone do kompa)
:D :D :D ... i działa. Jest nawet zajefajny CDPLAYER ... by Pasiu. Też czasem coś koduje.
Jeżeli miałoby powstać coś nowego, to sugerowałbym hybrydę, która łączyłaby zalety KMK i SIO2IDE - z KMK szybkość transmisji i 24-bitową adresację sektorów, z SIO2IDE możliwość komunikacji via SIO, nawet gdyby hybryda ta miała pracować w dwóch trybach wybieranych przełącznikiem ;)
No i koniecznie obsluge atr ze sio2ide
Zainteresowanych zapraszam po ulepszoną wersje softu do programowania procków Atmela :idea: .
Marek M
Jest to w zipie wersji 4.2?? Jeżeli nie to poproszę na majla !!!!
Czy ja dobrze licze ze myide kosztuje <10PLN? I czy ja dobrze widze, ze w najnowszej wersji wyeliminowano problemy ze stabilnoscia przez zastosowanie innych scalakow (F) co owocuje podobno z 99% kompatybilnoscia z dostepnymi dyskami IDE?
Niech mnie ktos uszczypnie...
szczypie cie :) wlasnie bede toto skladal :)
Nooo! Tak od razu lepiej! W takim razie tez sie za to zabiore :)
Dawaj znac na biezaco jak tam postepy...
jak masz podlaczony dzwiek z cd do atarki?
Przez kabelek CD-Audio, no nie? i zmiksowany z pokeyami i covoxem.
jak masz podlaczony dzwiek z cd do atarki?
...hehehe;- tak jak w starych grzybach. Kablem audio do kompa. Ale bezsens;- tyle że z zewnątrz tego nie widać; więc na jednym wyjściu audio mam pokeye, covoxa i cdaudio... :lol:
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Interface MyIDE
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 69 zapytań