Помогите! Help! Hilfe!
Zgrywam do CAS kasetę z pierwszego wydania "Misji" i "Freda" (bez muzyki) z 1990 roku, bo nie ma ich w necie. Taśma jest dennej jakości, ale udało mi się po wielu kombinacjach wydobyć wszystkie rekordy. Pierwsze trzy bloki oraz ostatni mają po 132 bajty; reszta po 131. Zdekodowało taśmę jako nagraną w 545 baudach. Znalazłem źródła "Freda" i generator wersji kasetowej, ale wynikowe nagranie tworzy on w 600.
Przyjąłem więc, że Avalon nagrywał gry na jakimś rzęchu, dlatego pilot i odstępy między rekordami są wydłużone o ok. 10% (z porównania z tą wygenerowaną wersją też tak wynikało). Ale... po trzecim rekordzie jest króciutki blok FSK (jako zabezpieczenie) - jako piknięcie. Pic w tym, że oba softy do A8CAS nie są w stanie wyłapać prawidłowej długości tego bloku, a bez tego utworzony CAS się nie wgra. Kombinowałem, ale nic z tego nie wychodziło.
Blok FSK powinien wyglądać mniej więcej tak, ale nie zgadza się najpewniej IRG oraz wartość:
fsk 00055 22
Jedyne wyjście, to analiza loaderów i określenie, jakiej długości ma być blok FSK. Nie licząc napisów, różnią się dwoma bajtami. Ja niestety na to jestem za cienki w uszach... :(
Tutaj jest archiwum z WAV-ami, wyciętymi 3 rekordami loaderów z obu gier, plikami HEX i a8cas-convert Krótkiego ---> http://voy.pigwa.net/kasety/Misja_Fred.7z
Będę wielce dźwięczny za pomoc :)
Terry Pratchett - Równoumagicznienie