dely napisał/a:Natomiast dziwne jest, że ludzie kupują widząc takie ceny.
Wg. mnie Ci co kupują taki sprzęt w tych cenach to w jakiś 80-90% tzw. kolekcjonerzy na siłę, kupują sprzęt o którym nie mają zielonego pojęcia jak go obsłużyć i ile jest wart żeby to potem wyeksponować i szpanować przed innymi jaką to oni mają kolekcję retrosprzętu.
Oczywiście mogę się mylić, nie mniej moja matka siedzi w antycznych meblach i tam sytuacja jest podobna, ktoś chce coś na siłę na pokaz to mu wciśniesz za cenę dziesięciokrotnie wyższą od faktycznej, kupujący zadowolony, chwali się jaki to ma super antyczny mebel nie mając pojęcia o tym w jakim stylu jest wykonany.
Z drugiej strony dużo sprzedających myśli że znajdując coś takiego na strychu czy w piwnicy wygrywa na loterii, przykład z allegro, Fiat 126el, żaden rarytas, rocznik 1999, często bez podłogi, reanimacja mało prawdopodobna bo żeby blacharkę zrobić trzeba mieć do czego spawać a jedyny element nie przegnity to komora silnika bo zarzygana olejem, i takie cuda są potem wystawiane za 5000 zeta z opisem "Rarytas, samochód który zmotoryzował Polskę, prawdziwy klasyk".
Podsumowując na allegro, olx, gumtree itp, zrobiło się straszne cwaniactwo :/