1

Już od dłuższego czasu taki diwajs mi chodzi po głowie, mnie najbardziej zastanawia czy da się zaprzęgnąć np. dwia sztuki do wspólpracy na stałe, np. jedna malinka full zestaw czyli OS na karcie, połączenie WIFI i inne ble ble ble a druga połączona z pierwszą przez te GPIO czy jak to tam jest. Pewnie zaraz ktoś spyta jaki to ma cel, ano na przykłak zamiast czterech rdzeni było by do dyspozycji osiem, co do wizji RAMx2 to raczej chyba ni dy rydy.

Swoją drogą sklepy na alledrogo mają niezły rozrzut cenowy:

Goła trójeczka za 189 zeta: http://allegro.pl/raspberry-pi-3-b-rasp … i_c=136381

Goła dwójeczka za 984: http://allegro.pl/raspberry-pi-b-v2-1gb … 74387.html

O co kaman, chyba że gośći ma swoje aukcje jako wyróżnione czyli na samym początku niezależnie czy ustawione jest od najniższej ceny i leci na lenistwie ludzi którym się nie chce przewijać :/

2

984 złote za malinę to jakaś pomyłka, tyle że teraz dwójek nie ma w ciągłym dostępie.

Clustery z malin można robić, tyle że raczej przez eth niż przez gpio.

Trójka w prawdziwym sklepie (Kamami, Botland) kosztuje ok 200 złotych.

Nowa wersja systemu dla malinki trójki potrafi startować z usb (pendrive, hdd) i nie potrzeba wtedy (zawodnej) karty SD

Na trójce dobrze chodzą emulatory zarówno A8 (Atari800) jak i A16 (Hatari)

3

Można to zrealizować tak jak piszesz ale co byś chciał osiągnąć? Bo jeżeli większą moc np w samym systemie to średnio to zadziała.
GPIO do tego się nie nadaje (za wole), pozostaje ethernet i tak się to robi, aby uzyskać pełną wydajność musiałbyś spiąć szyny procesora i pamięci razem aby uzyskać pełną przepustowość pomiędzy procesorami. LAN jest za wolny na takie rzeczy. Do takich rzeczy stosuje się połączenia typu Fabric lub podobne gdzie przepustowość masz minimum rzędy 10Gbps.

W przypadku RPi popularne jest np. MPI albo podobne wynalazki:
http://thenewstack.io/installing-mpi-py … ns-docker/
http://www.zdnet.com/article/build-your … pi-boards/

W każdym razie do realizacji bez problemu. Sam spróbuje w weekend jak znajdę chwilę.

4 Ostatnio edytowany przez Iron (2016-08-24 10:06:21)

pik33 napisał/a:

Clustery z malin można robić....

No właśnie tego słówka mi brakowało, w głowy mi wypadło, teraz wujek google moim przewodnikiem ;)

pawel napisał/a:

Można to zrealizować tak jak piszesz ale co byś chciał osiągnąć? Bo jeżeli większą moc np w samym systemie to średnio to zadziała.

Głównie chodzi mi o zbudowanie jakiegoś swojego małego superkomputera który będzie np. działał z SETI@home, logiczne że gdybym chciał to zrobić na desktop PC to bym zbankrutował, 4.0Ghz w desktopie to gigantyczne chłodzenie i pobór prądu, zasilacz absolutnie minimum 500W i złożenie takiego czegoś może w 1000PLN by się zamknęło, mniej więcej za tą samą cenę można zbudować już coś z czterech malinek. Szkoda tylko że Rasta na tym nie poszaleje ;/

A może ktoś się wypowiedzieć na temat Orange Pi, Banana Pi, Odroid itp. Z mojego rozeznania najlepiej wypada Odroid ale cena jakies 2 razy wyższa, Orange taniocha chińska no i idealnie się w ten kanon wpasowuje, nic nie warte, Banana droższa od Raspberry i niby ma papierze oferuje również wyższą wydajność ale już podczas testów oscyluje wydajnością na równi z Raspberry. Wnioski się nasuwają takie że z Fruit Pi rządzi Raspberry (cene/wydajność), jak kogoś stać to można zaszaleć z najnowszym odroidem i mieć 2Ghz na czterech rdzeniach, 2GB Ram i szybkie eMMC.

pawel napisał/a:

W każdym razie do realizacji bez problemu. Sam spróbuje w weekend jak znajdę chwilę.

Koniecznie pochwal się efektami :)

5 Ostatnio edytowany przez pik33 (2016-08-24 17:40:29)

Nie warto robić clustera z malin zamiast blaszaka. Chyba że "dla sztuki", nauki, demonstracji, zabawy, pokazania że można.

Wydajność rdzeń do rdzenia - Rasp3/AMD FX8320 (testy własne) jest mniej więcej 1:10. Czyli AMD FX= ok. 20 malin trójek. A jak blaszak ma jeszcze sensowną grafikę... Fakt: GPU maliny też da się użyć... bodajże ~17 GFlops - ale dzisiejsze GPU blaszaka nadającego się do grania" to co najmniej 2 TFlops..

6

@Iron: u mnie ten procek idzie na 4,7 GHz, a zasiłka to 750 W. :D

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

7

pik33 napisał/a:

Wydajność rdzeń do rdzenia - Rasp3/AMD FX8320

1.2Ghz do 1.2Ghz??

8

Nie. 1.3 GHz malina, 4.0 GHz AMD FX. Czyli oba lekko powyżej fabrycznych zegarów.

9

pik33 napisał/a:

Nie. 1.3 GHz malina, 4.0 GHz AMD FX. Czyli oba lekko powyżej fabrycznych zegarów.

No to nie porównój, zbij AMD do tych 1.3 jeśli się da (mojego Phenom'a II 3.0 odpaliłem kiedyś na 720Mhz) i wtedy benchmarkuj, a najlepiej to jeszcze zrób bencha z 4 czterema wyłączonymi rdzeniami jeśli płyta na to pozwala. I tak pewnie AMD wygra po mojemu, ale już nie tak drastycznie, a porównywanie czterordzeniowego 1.2@1.3Ghz do ośmiordzeniowego 3,5@4,0Ghz to wybacz ale jest śmieszne.

10 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2016-10-09 19:53:51)

Cena Odroid C1+ jest prawie taka sama jak Pi 2. Osiagi sa porownywalne, ale C1+ wykorzystuje karte emmc jako storage no i ma 1GB LAN. Sam posiadam C1+ jak i wszystkie wersje Pi (poczawszy od jedynki na ktora czekalem prawie rok od zrobienia przedplaty).

Jako desktop C1+ jest szybszy glownie ze wzgledu na emmc ale jesli chodzi np o odtwarzanie filmow to juz zaczynaja sie schody. Pi ma bardzo dobry player omxplayer ktory wykorzystuje w 100% GPU i nawet filmy full HD chodza bez problemu. w C1 jest problem z driverem do GPU.
Ogolnie Pi jest bardziej wspierane i rozwijane. Jak by Pi mialo emmc lub cos podobnego to by dostalo kopa w predkosci o jakies 30-40 %.