potwierdzam atari800mac jako jedyny słuszny, niestety nie rozwijany od jakiegos czasu ale robote robi.. Jest troche kombinacji przy podpinaniu sdx np jesli chcesz za pomocą SDX imagera poedytowac config.sys, aliases.ini.. autoexec.bat to trzeba potem przekonwertowac do typu car bo inaczej za kazdym razem przy uruchamianiu bedzie pytal o typ cartridga. I teraz uwaga pod nowa rozwojową wersją Mac Sierra nie działa dzwięk (być może zmieni się to jak oficjalna wersja wyjdzie). Na El Capitan 10.11.6 i 10.11.5 smiga aż miło. Emulator posiada wsparcie dla BlackBoxa i MIO wiec warto miec obraz podpiety dysku hdd i cały potrzebny soft tam zgrac ATRy(ju mnie emuluje Blackbox bo jest tam dodatkowo w ROM kilka featcherów jak np. edytor dyskowy itp). Autor również udostępnił SIO2OSX jako opensource który do nie dawna był płatny. Jakis czas temu robilem test pod sdx rpm i na dość już leciwym i5 osiagi byly w okolicach 7000, więc miło. Emuluje też XEP, niestety poza wyżej wymienionymi znacznie odbiega w tyl od altirry jednak w porównaniu do atari800win nie robi tak zwiech.. ogólnie jest stabliny tak samo jak pod linuxem.. Można podpiąć altirrę pod Parallels(wtedy równolegle korzystasz z OSX i Windozy), Altirre ktoś też podpinał pod Wine o ile dobrze pamiętam z wątków na Atari Age
tutaj w kilku krokach jak zrobic taki image i skąd sciągnąć rom
http://atariage.com/forums/topic/227243 … ?p=3024324
trochę zabawy z zakladaniem partycji bo klawiszologia w menu Blackbox jest dość osobliwa rzekłbym delikatnie :)
niestety poza BlackBox i MIO nie emuluje innych urządzen IDE więc pakiet APC(fdisk ....) pod SDX by FJC nie obsłuży takiego obrazu
http://atariage.com/forums/topic/210754 … ?p=2882344
nie zdążyłem jeszcze rozgryźć czy pzostałą przestrzen po partycjach Blackboxa nie idzie zrobic na FAT16 by przerzucać pliki pod SDX bo jak dotąd robie to przypisujac dany katalog OSX pod H1: na emulcu i spod SDX korzystam z EMUPACKA i batcha który synchronizuje mi partycje na obrazie HDD z katalogiem na OSX podpietym pod urządzenie H:
Atari Falcon 030+Centram14MB,CT63+128 MB,CTPCI,SuperVidel,Super Nova+ATI Mach64,Eclipse+ATI Rage IIC PCI,NetUSB,Steinberg SPDIF+Time-Lock,C-Lab Notator