Posiadam ja Atari 130XE (standardowe, bez bajerów) od kolegi, a także w/w rewizję interfejsu IDEPlus.

Najpierw planowałam zamontować na nim dysk Quantum GoDrive Daytona 256AT ( przetestowany przez Simiusa zresztą - wszystko ok), po czym okazało się, że muszę mieć mocniejszy zasilacz. (Ówcześnie: 1A, amerykański zresztą, CO 70042-01).
Kupiłam więc ten 1,6A od Husaka przez Allegro, i radośnie zabrałam się do podłączenia...

http://imgur.com/a/5WmKS <- efekty (chronologicznie); po czym coś popsułam z tablicą partycji, ale to nieistotne dla całej sprawy. Dysk pobiera pół ampera.
Jako, że nie mogę kupić teraz dysku, to postanowiłam, że skanibalizuję dysk z PowerBooka G3. Toshiba MK2018GAS, 0,7A.
Nagrałam na niego obraz dysku [ skonwertowany z VHD altirrowego], i dupa. Device does not respond.

Dysk był, co dziwne, widziany przez Windows jako 8/4GB(????).
Nie wiem, czy to miało jakiś wpływ. Powiedzcie mi, co może być tego problemem? A może powinnam sprawdzić sam komputer? Albo coś robię źle?

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

2

Poszukaj na: atari8.co.uk aktualnej wersji FDISK.COM, uruchom z dowolnego nośnika mając w systemie IDE+ wraz z MK2018GAS i opisz, czy program wykrył dysk, czy nie.

Kontakt: pin@usdk.pl

3

Pin napisał/a:

uruchom z dowolnego nośnika

I tu jest pies pogrzebany.

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

4

jeśli mieszkasz w stolnicy, to raczej bez problemu znajdziesz kogoś z jakimś sio2coś_tam ;)

5 Ostatnio edytowany przez drac030 (2016-07-16 20:42:59)

Ola/Nerve napisał/a:

http://imgur.com/a/5WmKS <- efekty (chronologicznie)

Problemy z komunikacją z dyskiem (albo komputera z interfejsem). Musi się temu przyjrzeć elektronik (najlepiej Simius), takie objawy to zwykłe było coś nie tak z sygnałem fi2 w kompie.

W tym drugim wypadku podaj spod DOS-u PEEK $247 (albo spod BASIC-a ? PEEK(583)). I napisz tu, co odpowiedział.

KMK
? HEX$(6670358)

6

Ja bym radził jednak przede wszystkim zmienić dysk, bo tak całkiem sprawny to on nie jest. Test, co prawda, udało mu się przejść, ale czas inicjalizacji i towarzyszące temu odgłosy były bardzo podejrzane.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

7

Faktem jest, że ten (to?) Quantum to jakiś trup sprzed pierwszej wojny. Sprawdzałem dokumentację, co prawda BIOS wymaga ATA-3, a to jest ATA-2, ale na tyle późne, że w sumie jest to ATA-3. Nie da się jednak ukryć, że dyski zasadniczo tyle nie żyją.

Ale te błędy, co tam wyświetliło, to są znane Ci problemy z DRQ (albo świeci się po odczytaniu 512 bajtów, albo gaśnie przed), a error 144 to z kolei będzie zgłoszenie przez kontroler błędu po zadaniu parametrów odczytu. Oczywiście, może to świadczyć o uszkodzeniu dysku, ale jednak u Ciebie coś tam działał, a na załączonym obrazku widać, że odmawia zupełnie. Więc podejrzewałbym jednak fi2 (i spółkę) z tej 130XE.

KMK
? HEX$(6670358)

8

drac030 napisał/a:

W tym drugim wypadku podaj spod DOS-u PEEK $247 (albo spod BASIC-a ? PEEK(583)). I napisz tu, co odpowiedział.

Toshiba: 583 $0247, 1 $01, 1 $0001, "-"   (gdzie - to takie T odwrócone o 90 stopni w lewo)
Quantum: identycznie, jak Toshiba.

Simius napisał/a:

Ja bym radził jednak przede wszystkim zmienić dysk, bo tak całkiem sprawny to on nie jest. Test, co prawda, udało mu się przejść, ale czas inicjalizacji i towarzyszące temu odgłosy były bardzo podejrzane.

Własnie próbuję już drugi dysk.

(-)OlaHime/Nerve

9 Ostatnio edytowany przez drac030 (2016-07-17 18:43:24)

Jeśli tablica partycji jest poprawna, tzn. jeśli obraz został nagrany dobrze, to pewno to 138 świadczy o tym, że tablica partycji się nie wczytała z powodu błędów odczytu przy inicjowaniu.

Bo interfejs sam w sobie jest zainicjowany poprawnie (PEEK $247 różne od zera).

Ewentualnie coś się przestawiło w ustawieniach, sprawdź jak to wygląda w menu.

Jeszcze jedno: "Device does not respond" znaczy, że nie ma partycji, do której było robione odwołanie. Ale może tam nie ma D1:? Daj polecenie DF, jeśli są jakieś partycje w ogóle widoczne, to dostaniesz listę ("O:" się nie liczy, bo to ramdysk).

KMK
? HEX$(6670358)

10

drac030 napisał/a:

Ewentualnie coś się przestawiło w ustawieniach, sprawdź jak to wygląda w menu.

No właśnie tu jest okej.

drac030 napisał/a:

Jeszcze jedno: "Device does not respond" znaczy, że nie ma partycji, do której było robione odwołanie. Ale może tam nie ma D1:? Daj polecenie DF, jeśli są jakieś partycje w ogóle widoczne, to dostaniesz listę ("O:" się nie liczy, bo to ramdysk).

Nie ma żadnych partycji. Obraz był przeniesiony z komputera z windowsem na komputer z linuksem, gdzie skonwertowałam do go obrazu RAW i który przeniosłam na komputer z windowsem, bo tylko tam mogę nagrać obraz (ThinkPad T23 z dodatkową kieszenią na dysk). Nie wiedziałam, jaki program wybrać, więc nagrywałam przy pomocy HDDRawCopy. Żadnych specjalnych parametrów.
Znasz może jakis program pozwalający zapisywać obraz VHD na dysk bez konwersji [tzn. samemu ją wykonujący]?

(-)OlaHime/Nerve

11 Ostatnio edytowany przez Ola/Nerve (2016-07-26 01:55:17)

Filmiki w jakośći PD [Potato Definition]:

Próbuję odtworzyc Oldschool, i nie przypominam sobie, abym tu wgrywała wersję na VBXE...
Próbuję obejrzec jakies obrazki Vizażem, w zamian otrzymuje pokaz sztuki nowoczesnej
Tutaj odtwarzam sobie muzykę, ale żeby ona grała normalnie to musze zrobić pauzę i wznowić.

(-)OlaHime/Nerve

12

Muzyka - to może być wina playera. Spróbuj innego.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

13

Co do oldschool: komp ma 128k ram?

Jeśli tak, no i jeśli demo używa więcej niż 64k to prawdopodobnie brakło ramu

14

Pin napisał/a:

Co do oldschool: komp ma 128k ram?

Jeśli tak, no i jeśli demo używa więcej niż 64k to prawdopodobnie brakło ramu

Chaos loader pomógł. Miałeś rację.

(-)OlaHime/Nerve