Witam szanownych użytkowników forum.
Proszę na mnie nie krzyczeć, że zapytam trochę nie na temat ATARI, ale nigdzie nie znalazłem informacji na zaspokojenie mojej ciekawości.
Jako że jestem pewien, że większość szanownych użytkowników forum, posiada w swoich kolekcjach również inne perełki oprócz Atari, zapytam w spawie Amstrada PC 1512 HD.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego sprzętu, wiadomo, parametrami nie powala, ale warto mieć w swojej kolekcji.
Proc 8086 + koprocesor 8087, 640kb ram, CGA z monitorem mono, 20Mb HDD MFM, FDD 5,25” 360kb.
Przyznam, że uruchomić ten komputer i skonfigurować do pracy z twardego dysku jest dość skomplikowane i czasochłonne, ale udało się.
Tym bardziej że kontroler HDD, MFM 8 bit jest bez możliwości wejścia do biosu i ustawienia parametrów dysku.
Moje pytanie odnosi się do myszki.
Z boku komputera jest gniazdo klawiatury i myszki.
Gniazdo myszki jest 9 pin ale żeńskie.
Stare myszki pecetowe COM miały gniazda 9pin żeńskie na kablu, a w kompie był śledź lub kontroler COM męski.
Tu jest odwrotnie. Czy to są takie same myszki tylko zamienione wtyki i gniazda, czy są to zupełnie różne urządzenia i nie ma mowy uruchomić pecetowej myszy w tym gnieździe. ??
Komp ma na płycie jeden port COM 25pin, i pod ten spróbuję podłączyć myszkę i na 99% zadziała ze sterownikiem dosowym .
Ale wolałbym korzystać z dedykowanego gniazda.
Jak ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o informację.
Dziękuję