dely napisał/a:Sam sobie odpowiedziałeś - to jest problem konwersji, a nie różnic.
A czasami nie problem różnic po konwersji? Zaraz, czy przypadkiem cały ten wątek się na tym nie zasadza? Autor miał problem, dokonał konwersji jednego w drugie i mu problem zniknął – aczkolwiek opisał to też niepoprawnie, bo dokonał zbrodniczego skrótu myślowego. Ale specjalnie dla purystów moja wersja jeszcze raz, tym razem w 100% koszerna - z tych rysunków to nie za bardzo wyglądało na rysunek w RGB vs ten sam rysunek po konwersji na CMYK.
dely napisał/a:Tak, to tu zachodzą zmiany. CMYK zrobiony z RGB zawsze będzie bardziej mdły, dlatego ważna jest praca nad grafiką OD RAZU w docelowym modelu.
Słuszne to i mądre i nawet ja o tym wiem, tyle tylko, że oderwane od rzeczywistości, bo z przyczyn oczywistych procent normalnych userów pracujących w CMYKu jest bliski zeru.
dely napisał/a:To co zamieściłeś, to jest właśnie efekt konwersji z RGB na CMYK.
Okeeeej, ale jaki jest sens w odpowiadaniu mi i powtarzaniu dokładnie tego samego co sam napisałem?
dely napisał/a:Oczywiście, że uzyska soczyste kolory. Patrz wyżej - od początku praca w CMYK.
W takim razie mam pytanie. Czy wszystkie kolory RGB są do uzyskania na CMYKowej drukarce, zakładając oczywiście, że kanonicznie pracujemy od razu w CMYKu?
Dziękuję za wspólnie spędzone chwile... Na szczęście, póki co odejście z forum uważam za niemożliwe do realizacji. Jeszcze długo tak będzie... Witam.