Pytanko do Szanownych Kolegów...
Czy w praktyce dałoby się zastosować procek 6502C (wyjęty typowo z Atarki) w Apple II jako zamiennik zwykłego 6502?
:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Bałagan » Apple II - procesor
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pytanko do Szanownych Kolegów...
Czy w praktyce dałoby się zastosować procek 6502C (wyjęty typowo z Atarki) w Apple II jako zamiennik zwykłego 6502?
:)
Elektrycznie jest taki sam. W wersji C zmieniono coś jak się nie mylę z sygnałem halt dla Antica, co nie powinno przeszkadzać. Więc wydaje mi się, że na 99% można. Zaznaczam, że teoretyzuję, choć ryzyko niewielkie. Nic się nie spali, najwyżej zawiśnie, albo będzie zawisać w jakichś sytuacjach.
Tak, przeoczyłem jeden sygnał - (r/w), który faktycznie jest na innej nodze. Trzeba podać z nogi 36 65c02 na noge 34 w podstawce 6502 w applu, żeby mielił, bo ten sygnał jest zamieniony miejscami. Ewentualnie halt na nodze 35 65c02 dać do masy. Choć pewnie nic nie trzeba robić bo sądzę że w apple noga 35 pewnie już profilaktycznie spięta do masy, jako nieużywana. Reszta sygnałów tak samo... więc ja bym wsadził sally w jabłko. Na pewno nie zadymi. Przepięcie sygnału z 34 na 36 to od biedy kawałkiem drutu na pająka można zrobić...
Tylko Po Co ?
Może ma Apple II z uszkodzonym procem, a o atarowskie jednak łatwiej, sam mam kilka :)
Dokładnie tak, bo po cóż innego by pytał...? :)
laborant: dzięki za wskazówkę :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Apple II - procesor
Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 59 zapytań