Faktycznie zapomniałem o tym.
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Konsole » Trochę inny MultiCart do A2600
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Faktycznie zapomniałem o tym.
Ale kiedyś wymyśliłem jak to obejść. (przynajmniej teoretycznie)
trzeba mieć 3 'romy' i sprytny dekoder ;)
1 rom o zawartości: D0 FE F0 FC - i tak w kółko
2 rom o zawatrości: 4C xx yy zz - gdzei yyxx to adres twojej procedury w 3 romie, gdzie xx ma maskę 0b11111100 (wyrównanie do 4 bajtów), zz cokolwiek - wyrównanie do 4 bajtów.
Reset wygląda tak.
Podstawiasz 1 'rom'. czekasz chwilę żeby procesor miał czas wpaść w pętlę, i w momencie jak na szynie adresowej pojawiają się na najmłodszych bitach 0b00 podstawiasz 2'rom' i znowu, jak na szynie adresowej pojawiają się na najmłodszych bitach 0b00 postawiasz 3 'rom' z twoja procedurą która znajduje się pod adresem yyxx. Konsola teoretycznie została przejęta i masz nad nią kontrolę.
Nie przetestowane ... opracowane czysto teoretycznie, aczkolwiek jakieś tam testy na emulatorze przeprowadziłem.
pozdrawiam.
Ps. Jak ktoś przetestuje to niech da znać czy zadziałało, ew niech napisze dlaczego NIE zadziała.
@willy: ale to możesz zrobić bez romu :) na samych rejestrach
Co masz na myśli pisząc 'samych rejestrach' ?
operujesz 4 wartościami więc po triggerze zaczynasz liczyć zmiany stanu linii A12 i co stan wysoki wyświetlasz kolejną wartość
w przypadku tej konstrukcji (zastosowanie zewnętrznego mikrokontrolera) wystarczą ci 6-8 cykli czyli po triggerze wystawiasz $00 (brk) potem czekasz na zatrzaśnięcie FFFE gdzie podstawiasz wektor do "rejestrowej procedury" -> JMP ($FFFC)
po "podstawieniu" ostatniej wartości wystarczy spowrotem aktywować ROM i dektywować logike "rejestrowej procedury"
6502 dokończy robote \o/
xc9536 styka :)
Dlatego napisałem 'rom' a nie rom, aby było zrozumiałe dla wszystkich. Kiedyś to chyba nawet w VHDL'u rozpisałem.
to działa :) dużą zaletą vcs'a i 7800 jest to że tam przerwania istnieją tylko w datasheet'ach procesora. :)
Carty poskładane, zaprogramowane i przetestowane. :)
Doszła nowa informacja na wyświetlaczu - rodzaj kontrolera obsługiwanego przez daną grę/program.
W załączniku krótka instrukcja i lista programów, wyszło tego 705 pozycji. Wersje papierowe będą dołączone do carta.
Niektóre gry mogą się powtórzyć pod inną nazwą, starałem się wyeliminować wszystkie duble ale nie gwarantuję 100% skuteczności :)
Czesc,
Jak wlożyć ten cart do gniazda w A2600 6 switch ? Do juniora i klona wchodzi bez problemu, a w 6 switch nie mogę go wcisnać za cholerę ?
Gdzie i za ile można taki cart nabyć?
Jak wlożyć ten cart do gniazda w A2600 6 switch ? Do juniora i klona wchodzi bez problemu, a w 6 switch nie mogę go wcisnać za cholerę ?
Z 6 niestety nie testowałem, z 4 oryginałem tak. Podejrzewam albo dłuższe "wypustki" (te po bokach gniazda konsoli) albo epromy haczą o obudowę.
Gdzie i za ile można taki cart nabyć?
To była seria 10 sztuk i więcej nie będzie.
Nie to nie epromy, po prostu nie otwiera się okienko w gnieździe konsoli jak próbuje wkładać MultiCart'a . Zwykłe carty wchodza bez problemu, no nic pokombinuję jeszcze.
Przełóż do standardowej obudowy - stara wersja wymagala tych wypustek co są po bokach carta.
@rj1307 - cart zrobił furorę na Grawitacji. A mam pytanie na dzisiejsze czasy - nie dałoby się opracować wersji na kartę SD? Sporo nowości wychodzi, mogłoby obsługiwać nowe programy wtedy... Proszę...
Dało by się, tylko kiedy... :(
Na razie kończę coś do innej konsoli (za kilka dni opublikuję), następnie muszę zająć się zaległym projektem sprzed roku, dopiero później mogę pomyśleć o A2600. Ale czy to ma sens, kiedy istnieje Harmony?
Jeśli chodzi o wersję SD, to jest UnoCart 2600. Na GitHubie jest prawie pełna dokumentacja, tylko bez PCB. Nie wiem jak z dostępnoscią gotowców... https://github.com/robinhedwards/UnoCart-2600
Sam przygarnąłbym jakiegoś multicarta do 2600, bo na razie mam tylko dwa pożyczone.
https://www.ebay.pl/itm/Atari-2600-SD-C … Yua7dw-uWA
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Konsole » Trochę inny MultiCart do A2600
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 65 zapytań