Koledzy, wiem że forum nie to, ale reszta internetu mi nie pomogła, w Was nadzieja.
Dostałem nowy tel. Sony Xperia S3 (android 5.5.1). Szybko zauważyłem nadspodziewanie duże użycie transferu danych. Telefon pokazuje dokładnie zużycie i wykres w czasie z podziałem na sieć komórkową i wifi i to dla każdego programu. Okazało się, że za połowę transferu odpowiada "System operacyjny Android" i w ciągu miesiąca było tego 600MB.
Wyniki krótkiego śledztwa:
1. Najważniejsze: testy wykazały, że jeśli jakakolwiek aplikacja korzysta z internetu, to prawie drugie tyle transferu dorzuca w tym samym czasie "System operacyjny Android" w tle.
2. Praktycznie cały (99%) transfer wykonany przez "System operacyjny Android" jest przez sieć komórkową mimo, że przez połowę doby jestem w zasięgu wi-fi i inne aplikacje jej używają. Czyli nawet jeśli jakaś aplikacja używa wi-fi, to w tym samym czasie system operacyjny drugie tyle transferu zużywa przez sieć komórkową.
3. Transfer wykonywany przez "System operacyjny Android" jest rzeczywisty, bo porównałem wskazania telefonu z moim zużyciem na stronie operatora.
4. Nie potrafię przyporządkować początku takiego zachowania systemu z instalacja jakiegoś konkretnego programu. Mam ich niewiele i praktycznie wszystkie zainstalowałem na samym początku używania telefonu.
5. Mam wybrane w opcjach "aktualizuj aplikacje tylko przez wi-fi" i aplikacja Sklep Play stosuje się do tego wzorowo. Mam wyłączoną synchronizację konta i generalnie nie znalazłem nic w ustawieniach androida, co wskazywałoby na możliwość takiego zachowania systemu.
6. Nie wiem czy ten transfer wykonywany przez system to pobieranie czy wysyłanie danych.
7. Kolega przy biurku obok ma taki sam tel z taką samą wersją androida i jądra (co do cyferki) i u niego nie ma tego problemu, zużycie transferu przez system było znikome (1% mojego).
8. W pierwszej chwili pomyślałem, że mam robala i cały mój ruch sieciowy idzie gdzieś do hakera w Chinach, więc zainstalowałem podobno najlepszy program ochronny: CM Security. Niczego podejrzanego nie znalazł.
Będę wdzięczny za każdą sugestię jak namierzyć i wyeliminować problem, poza radą "sprzedaj to gówno i kup xxxx" ;)
Długo męczyłem się z konfiguracją telefonu i resetu do ustawień fabrycznych też wolałbym uniknąć.
Dzięki!