Cześć,

Mam zamiar zmienić odtwarzacz.

Mam Asusa O!Play HD2.

Na swoje czasy był rewelacyjny, jednakże nieco się już technologicznie zestarzał.

Poszukuje czegoś, co również odtwarza wszystko (naprawdę - asus łyka WSZYSTKO) a do tego ma Androida - żeby używać na nim CDA, Telewizjadę i inne takie wynalazki. Najlepiej też, żeby dało się też wsadzić do środka hdd 3,5 (chociaż mogę się bez tego obyć, zrobię sobie chmurę :))

Będę wdzięczny za sugestie.

pozdrawiam,

tP

Atari, Inc., 1512 Crossman Ave., PO. Box 61657, Sunnyvale, CA 94086.
Złym błędem jest cofać się do tyłu, gdy wieje zimnym chłodem.
Jest to najprawdziwsza prawda. (c) VC

2 Ostatnio edytowany przez Montezuma (2016-04-24 21:45:55)

Ja uzywam aktualnie Amazon Fire TV (Stick) + KODI (alternatywnie WD TV LIVE).
No i oczywiscie Raspberry Pi :)

ATARI 65XE + SIO2BT
http://atari.pl/hsc/ad.php?i=22.3

3

Złóż sobie HTPC z Kodi, to jest naprawdę fajna zabawa.
I nie, Raspi nie jest do tego dobre. Ale są inne boardy na ARM które mają SATA i wyciągną 1080p@60fps a nawet 4K.

.: miejsce na twoją reklamę :.

4

No tak, ale to ma być w wersji dla Amerykanów- tzn. naciśnięcie przycisku = odtwarzanie materiału.

tP

5

Amerykany kupujo telewizor z guzikiem "NEDFLIGZ" na pilocie i mają wszystko w szerokiej d… :)

6

... więc dalej zastanawiam się, co kupić.

tP

7

A dlaczego chcesz zmienic odtwarzacz?
Bo jesli przymierzasz sie do wiekszych zmian, to moze znajdziesz sobie jakis SMART TV 4K i sprawa zalatwiona.

Fajnym odtwarzaczem jest tez Amazon Fire TV (wersja 4K).

ATARI 65XE + SIO2BT
http://atari.pl/hsc/ad.php?i=22.3

8

Poczytaj sobie przyklejone topiki:

http://forum.kodi.tv/forumdisplay.php?fid=112

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

9

Ja w zeszłym roku też miałem podobny problem w domu. Ostatecznie wymieniłem starego Samsunga FullHD na LG 4K. Na LGku jest system WebOS 2.0, który jest przyjemny w użytkowaniu, elastyczny i odtwarza bez problemu każdy materiał. Ma też wtyczki do polskich VOD, więc jestem z niego bardzo zadowolony i mogę polecić LGka z WebOSem :).

10

Po prostu zmieniła się epoka. Czegoś takiego fabrycznego jak ten Asus już raczej nie będzie. Coś musisz wystrugać sam. Raczej z Kodi w komplecie.

Mam Philipsa 4k z Androidem. Dobrze, że nie oglądam za dużo tych ruchomych obrazków.
Kodi chodzi, ale nie jest to szczyt przyjemności, chociaż nie jest źle. Jak była aktualizacja pakietu językowego, to przy uruchamianiu Kodiego telewizor zamarł, a podobno mam 4 rdzenie w cpu.
Androidowi do stabilności i temu podobnych trochę brakuje, ale po parę godzin w tygodniu da się to znieść.
Brakuje apki do vod TVP, reszta jest. Aplikacji jest mało ogólnie, myślałem, że będzie więcej. Ale dla mnie Youtube i sporadycznie Kodi wystarczają. Natomiast kilka poprawek do takiej czystej obsługi podstawowych funkcji telewizora też by się przydało.
Aktualizacje softu w porównaniu do tych na telefonie to rzadkość. Aktualizacja androida była w grudniu, następna pod koniec marca. Po tej marcowej test 4k na hbbtv tvp HEVC z DASH rusza, chociaż się zawiesza, nie wiem, czy to kwestia Androida, czy szybkości łącza, bo mam tylko kilkanaście megabitów.
Ponownie bym jednak tego chyba nie kupił.

11

A ja powiem tak, jeśli chodzi o jakość obrazu i stabilność działania nic nie pobije Popcorn Hour od A-110 do A-300 (polecam A-300). Nie obsługuje 4K ale wszystko inne tak.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

12

Dziękuję za sugestie....

Wygląda na to, że poprzestanę na Asusie.... dopóki nie znajdę czegoś lepszego.

Przyjrzałem się A-300 i, niestety, nie obsługuje realmedia :(

Wymiana otv też nie wchodzi w grę....

pozdrawiam,

tP

13

Realmedia nie obsługują urządzenia w których liczy się jakość :P

14

Pecus napisał/a:

Realmedia nie obsługują urządzenia w których liczy się jakość :P

Wiem :)

Podobnie jak większość odtwarzaczy BD nie obsługuje formatu VCD, co mnie strasznie irytuje.

A co do rm - mam sporo bajek dla dzieci w miarę przyzwoitej jakości i dlatego potrzebuję czegoś, co to obsługuje.

tP

15

thePink napisał/a:

Podobnie jak większość odtwarzaczy BD nie obsługuje formatu VCD, co mnie strasznie irytuje.

A co do rm - mam sporo bajek dla dzieci w miarę przyzwoitej jakości i dlatego potrzebuję czegoś, co to obsługuje.

Argument taki sobie ... YouTube załatwia to wszystko w niemal nieograniczonej ilości. Szybki dostęp, nie trzeba za płytami biegać czy szukać pliku rm.

jmp $e477

16

W sumie to w czym problem skonwertować bajki w .rm do H.264/5 (MKV) i mieć spokój na kolejne 10 lat?
To tak jakby się dziwić, że dzisiejszy MS Word nie otworzy dokumentów ze StarOffice 1.0 albo Wordwortha.

17

No tak, ale w ten sposób wracamy do punktu wyjścia - czyli poszukiwań współczesnego playera do wszystkiego...

Właśnie o to chodzi, żeby nic nie konwertować, szukać, przerabiać itp.

VCD podałem jako przykład, a z yt pomału znikają bajki, nie zauważyliście?

i ulubiony tekst google ostatnio:

"Niektóre wyniki mogły zostać usunięte na mocy europejskich przepisów o ochronie danych"

tP

18

Dlatego tym bardziej należy dbać o ciągłość i dostępność danych archiwizowanych we własnych zbiorach -tak jak trzymanie dzisiaj pudełka dyskietek 5,25" w piwnicy bez uprzedniego zgrania ich do obrazów na dysk jest lekkomyślnością, tak trzymanie bajek w formacie w którym ostatnio oglądałem francusko-amerykańską kreskówkę w klimatach młodzieżowo-cyberpunkowych jakieś 10 lat temu jest… em… nie bardzo mądre?

19

Ja ostatnio też zmieniłem odtwarzacz. Miałem Fergusona Ariva HD110 i byłby dalej dobry, gdyby nie fakt, że coraz więcej filmów miało dźwięk, ale nie miało obrazu... Pewnie jakiś nowszy kodek. Aktualizacji producent od dawna nie robi.
Kupiłem więc również Fergusona FBOX 3, zachęcony w sumie pozytywnymi odczuciami z używania Arivy. I niestety, zawiodłem się. Najpoważniejsza wada - nie wykrywa mojej sieci Wi-Fi, sieci sąsiada już tak... Podłączyłem kablem. Druga wada - odtwarza tylko Dolby Digital lub DTS, nie ma szans na DTS-HD czy DTS-HD MA. Pomimo opcji Enable Passtrough, która powinna przekazywać niezdekodowany strumień do amplitunera - nie dzieje się tak. Oczywiście producent po zadaniu pytań zarzucił mnie toną kolejnych pytań i potem już nie odpowiedział. Dlatego wciąż szukam odtwarzacza, który:

1. Odtwarza większość filmów
2. Potrafi zdekodować lub przekazać np. jako RAW lub PCM dźwięk w formacie DTS-HD MA, a może i DTS: X czy Dolby Atmos
3. Obsługuje polskie napisy, także .txt

Zna ktoś taki?

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

20

Poza napisami (.srt już tak, bo to raczej standard) Popcorn Hour w wersji A-210 lub A-300 (A-110 nie przepuszcza DTS-HD MA).
A-300 może dociągnąć napisy z OpenSubtitles automagicznie. I odtwarzają kopie BluRay (folder lub plik ISO) z PEŁNĄ obsługą menu (albo nie - player się pyta ;) ).
A na wyjściu analogowym audio masz zdekodowany dźwięk nawet jeśli równolegle wypuszczasz po HDMI RAW (idealne jak masz słuchawki bezprzewodowe).

21

Duddie a masz sieć n czy g?
Sprawdź szerokość kanału radiowego. Może dasz radę zmieniać między 20 a 40 MHz.
Jedna Lumia w rodzinie nie chciala chodzić na 40 megowym kanale chociaż 144Mbity transfery teoretycznie były.

22

@Pecus: dzięki, przyjrzę się temu odtwarzaczowi. W sumie możliwość odtwarzania Blu-Ray z pliku to przydatna cecha. Do tej pory kopiowałem jedynie główny plik video i odtwarzałem.

@lemiel: mam sieć n, router Netgear, repeater piętro niżej - również. Niestety, dany odtwarzacz nie widzi żadnego z tych urządzeń, ale już sieci sąsiadów - owszem.

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

23

Jak to ma być odtwarzacz "do wszystkiego" to jednak najlepiej "zrób to sam"

Malina 3 uciągnie 1080p/60Hz (ale nie 4k). Tyle że malinę 3 trzeba naprawdę dobrze chłodzić. Jeśli nie wiatrak, to naprawdę duży kawał żelastwa, najlepiej połączony termicznie z jakąś metalową obudową

Jak nie malina 3, to płytki x86. Atom, albo podobny chip od AMD. TDP 10..15 W  (też bez chłodzenia będzie ciężko) ale wydajność znacznie większa niż malinki, nawet trójki. Cena też.

Rozwiązanie najtańsze: odtwarzacz DVD Manta z USB. Bierze "wszystko". Za wyjątkiem płyt audio-CD nagranych bez przerw - wstawia przerwy. Druga wada: niezawodność. Miałem taki odtwarzacz.. mam dalej to co z niego zostało - walnął moduł zasilania. Nie do naprawy (miazga totalna na płytce). Ale póki był, to odtwarzał nawet płytki, które kiedyś nagrałem z muzyką w formacie mp2 (2, nie 3)...

24

A ja polecam zainteresowanie sie tunerami Miraclebox lub UV+.
Zaczynaja miec juz obsluge formatow 4k, do tego linux w srodku, duzo naprawde dobrego softu multimedialnego opartego na enigma2 w formie pluginow, mozna zamontowac do 3 tunerow roznych (dvb-t/s/c).

jmp $e477

25 Ostatnio edytowany przez Pecus (2016-04-28 07:55:30)

Mam wysoki model Vu+, testowałem też wiele rozwiązań androidowych, a został po tym i tak Popcorn :) bo działa przewidywalnie.
To wszystko ładnie wygląda na papierze, a w rzeczywistości.. Miałem (w zasadzie to leżą w szafie, więc mam) dwa boxy androidowe, w obu producenci deklarowali przepuszczanie DTS-HD MA i Dolby True HD po HDMI (jeden ma nawet certyfikowany przez Dolby chipset) i nawet, jak pisano na forach, czasem to podobno działało (mi nie udało się tego uzyskać), ale zawsze był to jakiś dziergany specjalnie, nietypowy player i do tego jakiś spreparowany dodatkowo firmware.
Szukałem godnego następcy PH, na którym można by np. Kodi odpalić.... i nic... jak na razie.