1

Hej

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :).

Próbuję właśnie odpalić SIDE2 kupione u Lotharka. Do dyspozycji mam niestety tylko jedną kartę "SanDisk Ultra 8GB". Karta została sformatowana jako FAT32, ale niestety po uruchomieniu Atari mam komunikat "FAT partition not found! HELP to retry". Widzę 4 możliwości:

1. Źle przygotowałem kartę (ale co tu można źle przygotować ? może partycja musi mieć jakąś konkretną nazwę ?)
2. Ta karta nie działa z SIDE2 i muszę spróbować z inną. Lotharek sprzedaje podobną kartę, ale 4GB. Za tą wersją przemawia też to, że Amiga też mi tej (8GB) karty nie widzi, a mniejszą (4GB) widzi bez problemu.
3. Uszkodzone jest SIDE2. Raczej mało prawdopodobne. Dużo bardziej prawdopodobne są punkty 1 lub 2.
4. Coś jest nie tak z moim Atari (65XE bez żadnych upgrade'ów). Ale chyba to odpada skoro cart się uruchomił.

Skłaniam się ku wersji 2 i zapewne zamówię u Lotharka polecaną przez niego kartę z zawartością, ale posta tego piszę, ponieważ dopuszczam możliwość, że prawidłowa jest wersja 1 i ktoś mnie może oświeci co robię źle :).

2 Ostatnio edytowany przez skrzyp (2016-04-06 09:29:17)

1. Sformatuj FAT32 z inną wielkością klastra (32k u mnie było okej dla SIDE Loadera), upewnij się że ID partycji w MBR to $0C a jest ona pierwsza w MBR.
2. Karta działa, sam ją mam.
3. Jeśli masz od Lotharka, to nie.
4. Też nie.

Jak już uda Ci się odpalić, to wgraj jak najszybciej nowy Loader do SIDE http://atari8.co.uk/firmware/side/

Miej na uwadze, że SIDE2 bez Ultimate uruchamia tylko pliki XEX i BAS, do dyskietek musisz mieć U1MB+SIDE2 albo IDE+. Koszt jednego jak i drugiego to +- 150zł, ale warto. Szczególnie jak już masz SIDE to ta pierwsza opcja jest polecana.

.: miejsce na twoją reklamę :.

3

skrzyp napisał/a:

1. Sformatuj FAT32 z inną wielkością klastra (32k u mnie było okej dla SIDE Loadera), upewnij się że ID partycji w MBR to $0C a jest ona pierwsza w MBR.

Dzięki. Spróbuję wieczorem.

skrzyp napisał/a:

Miej na uwadze, że SIDE2 bez Ultimate uruchamia tylko pliki XEX i BAS, do dyskietek musisz mieć U1MB+SIDE2 albo IDE+. Koszt jednego jak i drugiego to +- 150zł, ale warto. Szczególnie jak już masz SIDE to ta pierwsza opcja jest polecana.

W końcu pewnie się skuszę na Ultimate. Jedyne co mnie teraz powstrzymuje to moje nikłe umiejętności w posługiwaniu się lutownicą :).

4

Trzeba przylutować tylko w TRZECH miejscach*

[size=2]* - nie licząc wyjęcia układów i wsadzeniach ich w podstawki :)[/size]

5 Ostatnio edytowany przez lotharek (2016-04-06 13:45:27)

74ls08 do wymiany na plycie atari; zapewne masz 800xl...na zdjeciu zmienione na 74f08

Post's attachments

800xl.jpg 104.92 kb, liczba pobrań: 1 (od 2016-04-06) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

6

lotharek napisał/a:

74ls08 do wymiany na plycie atari; zapewne masz 800xl...na zdjeciu zmienione na 74f08

OK, ale powiedz mi tylko czego dotyczy ta odpowiedź ? Mojego problemu z brakiem partycji FAT ? Czy instalacji Ultimate ? I gdzie mogę kupić taki układ ?

P.S. Mam 65XE, a nie 800XL

7 Ostatnio edytowany przez lotharek (2016-04-06 16:10:15)

problemu NO PARTITION FOUND.

wyslij prosze atarke do mnie albo podejdz do pierwszego lepszego czlowieka który ma jakieś dosw w elektronice / lutowaniu

widze to tak :

skoro cart startuje to linie danych i adresowych sa OK. cos sie dzieje nie tak z o2 na złączu carta buforowane przez właśnie scalak 74ls08

cpu (O2) --> ls08 --> zlacze carta (Buffered O2)

Post's attachments

cartxle.gif 3.97 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

8 Ostatnio edytowany przez g0trek (2016-04-06 16:10:36)

lotharek napisał/a:

wyslij prosze atarke do mnie

Odezwę się na PW.

9 Ostatnio edytowany przez lotharek (2016-04-06 16:15:00)

lepiej nie na PW, lotharek@lotharek.pl

10

lotharek napisał/a:

lepiej nie na PW, lotharek@lotharek.pl

Ok, mail poszedł.

11

Mam pytanie.

Jaki jest związek problemu z wykrywaniem partycji FAT32 na kartridżu SIDE2 przez loader z wadliwym układem 74LS08?

12

a jak myslisz, jak jest odczytywana karta cf podpięta do atari  ze sterowaniem przez cpld ?

ps. empirycznie.

13

Z tego co wiem, to Atari może czytać nawet z ziemniaka, o ile go podłączono w poprawny sposób i z grubsza wysyła dobre bajty.

Ale nie - pytam serio, bo mnie to zaciekawiło.

14

Czyli co, nie dowiem się? ;)

Jestem zawiedziony.

15 Ostatnio edytowany przez jedynymentos (2016-04-08 19:30:20)

lotharek napisał/a:

a jak myslisz, jak jest odczytywana karta cf podpięta do atari  ze sterowaniem przez cpld ?

ps. empirycznie.

sposób komunikacji lotharek, sposób komunikacji - dostrojenie jest ważne :D :D :D

30 lat temu moje poglądy nazywane były normalnymi, 20 lat temu konserwatywnymi, 10 lat temu skrajnie konserwatywnymi, dzisiaj jestem nazywany faszystą. Ja nie zmieniłem poglądów, tylko idioci zmienili wartości!

16

skrzyp napisał/a:

Czyli co, nie dowiem się? ;)

Jestem zawiedziony.

odpowiedzialem 3 posty wczensiej - empirycznie  - o2-->bo2 na zlaczu carta

17

Atarka jest u mnie

brak aktywnej partycji, hardwrae OK

18

A miałbyś jakiś pomysł na mój problem z MyIDE II i brakiem widoczności partycji FAT?
Mam Atari z U1MB, VBXE i STEREO. SIDE2 działa na nim bez problemu, również FAT loader.

MyIDE II startuje, ale FAT Loader nie widzi partycji FAT (próbowałem kilka różnych kart CF).

A na orginalnym ATARI wszystko hula...

ATARI 65XE + SIO2BT
http://atari.pl/hsc/ad.php?i=22.3