Dzień dobry :)
Wyciągnąłem swoje zabytki (800XL, MegaSTE, A500) z szafy i od razu zainteresował się nimi mój syn. I tak zacząłem mu szukać jakiś prostych gierek. I tak ze zdziwieniem (mimo wieloletniej "praktyki" z Atari w latach 80-tych) nie pamiętam takich rzeczy. Wszystko jest za skomplikowane. Potrzebuję czegoś o prostej, dużej grafice i coś co używa tylko jednego klawisza (najlepiej dowolnego klawiaturze) albo tylko fire, albo dowolnego ruchy joysticka. Np. do przeskoczenia przeszkody. Ale gra nie może być trudna (tzn. jak coś nie wyjdzie to jedziemy dalej a nie że trzeba od nowa zaczynać).
I niekoniecznie na Atari 8-bit. Mogą być na ST albo PC (ale nie w flashowe na stronkach, bo mały lubi różne klawisze naciskać i po chwili nie mogę poznać swojego komputera, znajduje takie kombinacje i sekwencje naciśnięć o których ja pojęcia nie miałem :-) ).
Próbowałem mu na szybko coś napisać, ale zajmuje to za dużo czasu aby efekty graficznie i dzwiękowo był ciekawy... Nie mam tyle czasu i nie jest to warte.
PS
Neta i forum już przeszukałem, bez specjalnych efektów. Trochę flashowy gier one-click, na Atari podpowiedzi nie znalazłem (na Forum ktoś pytał o gry dla parolatka, ale szukam prostszych).