Mam problem z monitorem jak w temacie. Obraz roluje z góry do dołu, albo z dołu do góry - w zależności od tego jak pokręcę potencjometrem V.Hold. Da się na chwile to zatrzymać, ale trzeba dosłownie muskać ten potencjometr, niestety za chwilę obraz znów powoli zaczyna "spadać".
Postanowiłem więc wymienić ten POT. Problem w tym, że nie wiem co to za potencjometr, ponieważ jest na nim nietypowe oznaczenie (nie jestem elektronikiem, więc dla mnie nietypowe), a mianowicie 4.7KB (w service manual'u też jest 4.7 KB). Czy pomimo, że jest to KB jest to po prostu 4.7 kiloohma? Tyle, że w SM przy innych POT-ach jest jednak oznaczenie K ohm...

2

4,7 Kilo Ohm o charakterystyce B (liniowej)

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

3

@ricziricz: 4.7KOhm wymień i powinno być dobrze miałem ten sam problem i po wymianie ruszyło :)

Atari Falcon 030 CT60e, Jaguar, Lynx II, MSTE + Nova + ET4000, STe + HDD, STFM, 65XE, 800XE, 800XL, Amiga 1200, 600, 500, CDTV

4 Ostatnio edytowany przez ricziricz (2016-03-31 17:34:54)

OK. Wielkie dzięki. :)
...a "B" to nie logarytmiczny?

5

@ricziricz: ni filozofuj :)))) wymień i powinno być ok :)

Atari Falcon 030 CT60e, Jaguar, Lynx II, MSTE + Nova + ET4000, STe + HDD, STFM, 65XE, 800XE, 800XL, Amiga 1200, 600, 500, CDTV

6

Wymieniłem i niestety jest to samo, z ta tylko różnicą, że nowy POT jest trochę bardziej precyzyjny. Wciąż jednak nijak nie mogę zatrzymać tego obrazu - albo przewija mi się w dół, albo w górę, a jak uda mi się go zatrzymać, to po kilkunastu sekundach znów pomalutku zaczyna "wędrować", problem zatem jest chyba gdzie indziej.