Hej,
jako że jestem zielony w temacie ST a zanabyłem właśnie z UK fajny wydaje mi się model Ataryny jak w temacie mam pytanie/prośbę o pomoc/radę. Kompa kupiłem z myszką bez kulki, więc pierwsze za co się wziąłem sprawdzając go było podpięcie myszki od Amigi. Notabene z tematu Amigi też jestem zielony bo za młodu byłem 8bitowcem/Atarowcem, potem były inne tematy jak piwo czy baby no i jak po otrzeźwieniu do kompów wróciłem to już było to 386DX Consoftu ;-). W związku z tym pięknym wstępem/uzasadnieniem mam 4 pytania:
1. Komputer zanim wystartuje czy to power On czy po Reset potrzebuje jakieś 50sek by pokazać pulpit - czy to normalne ? ( w międzyczasie stacja cyka i świeci żółtą diodą)
2. Myszka od Amigi a także PC'towa USB podpięta przez taki adapterek Jerry+ nie działają. To znaczy jakoś tam w różnych i odwrotnych kierunkach i powoli kursor się przesuwa bezsensownie więc coś jest ewidentnie nie tak. Natomiast jak wepnę (co za debil wymyślił to podpięcie od dołu???) tą myszkę ST bez kulki i paluchem przesuwam rolki to ładnie i płynnie się porusza. Czyżby więc do ST działała tylko myszka od ST ? (Na Jerry+ jest napisane Amiga/Atari ST?)
3. W związku z pkt.2 czy nie miałby ktoś odsprzedać najlepiej kulki a jak nie to całej myszki?
4. Potrzebuję się czymś na tej Atarynie z synem pobawić i brakuje mi kabla monitorowego (podpinam przez RF i muszę przyznać obraz jest bardzo dobry no ale pewnie mógłby być lepsiejszy) no i jakiś dyskietek z kultowymi gierkami. A więc podwójne pytanie czy nie ma ktoś takiego kabla Monitor/SCART czy tam VGA jeśli jest takowy no i czy byłby ktoś uprzejmy mi pokopiować na dyskietki jakieś kultowe gierki to będę dźwięczny - oczywiście zapłacę za wszystko. Notabene jedyna gra która mi się u kumpla z lat 80tych podobała i w nią długo ciupaliśmy to była taka strategia - chyba WarLords albo cuś takiego.
Chyba na tyle z doświadczeń/próśb początkującego 16bitowca/Atarowca (podobne problemy mam z A600 ;-) )
fota sprzętu:
https://goo.gl/photos/oJFtD69c3fkTRhsT9
dzięki z góry
Mentos